Sari la conținut

Managerul celui mare spital de boli infecţioase din România dă verdictul: Vom mai avea sau nu o nouă pandemie de SARS-COV-2?

noua varianta covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu, a fost întrebat dacă această pandemie de COVID s-a încheiat cu adevărat şi dacă riscăm să vedem noi valuri.

Medicul consideră că este puţin probabil să mai avem o nouă pandemie de SARS-COV-2 de amploarea celei pe care am trăit-o în ultimii trei ani, precizând că vor mai fi valuri epidemice de intensitate mai mică.

“Este puţin probabil să mai avem o nouă pandemie de SARS-COV-2 de amploarea celei pe care am trăit-o în ultimii trei ani, dar asta nu înseamnă că nu vom mai avea nişte valuri epidemice, sigur, de intensitate mai mică şi sperăm şi cu forme clinice de boală mai uşoare.

Dacă vom mai avea alte pandemii în viiitor? Cu certitudine da. Şi va trebui să ne aşezăm frumos la masă, să ne facem un bilanţ, să vedem dacă România a răspuns corespunzător acestei provocări şi dacă nu, ce lecţii trebuie să învăţăm”, a declarat managerul Institutului Matei Balş la Prima News, potrivit news.ro.

„Lecţia care trebuie învăţată este să comunicăm mai bine”

El a precizat că lecţia care trebuie învăţată este să comunicăm mai bine şi să nu mai fim dependenţi de alţii pentru medicamente şi echipamente medicale.

“O lecţie pe care ar trebui să o învăţăm este faptul suntem dependenţi din punct de vedere al medicamentelor şi echipamentelor de alţii şi va trebui să ne dezvoltăm propria noastră infrastructură.

Va trebui să învăţăm să comunicăm mai bine pentru că nu trebuie să ne ascundem după degete, dar campania de vaccinare a cam eşuat pentru că am vaccinat foarte puţin din populaţie şi o îmbunătăţire a mesajelor care se pot adresa diverselor grupuri populaţionale este necesară.

Şi mai sunt foarte multe alte lecţii, dar important este să nu ne îmbătăm cu apă rece şi acuma să încercăm să tragem concluziile şi să învăţăm”, a afirmat Cătălin Apostolescu.

El a precizat că de la pandemia de gripă spaniolă de la sfârşitul Primului Război Mondial au mai existat pandemii mai tăcute. “Să nu uităm că am avut pandemie de poliomielită, care a fost mai tăcută, că am avut pandemie de HIV, care, de asemenea, merge pe tăcute. Şi dacă ne uităm în istorie, vedem că practic la fiecare generaţie venea câte o epidemie serioasă”, a mai precizat Cătălin Apostolescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel