Sari la conținut

Subvarianta Omicron BA.2 mai infecțioasă decât cea originală. INSP confirmă primele cazuri și în România

Din cuprinsul articolului

Subvarianta BA.2 a variantei de coronavirus Omicron, care a preluat rapid controlul în Danemarca, este mai transmisibilă decât BA.1, mai comună, și mai capabilă să infecteze persoanele vaccinate, a constatat un studiu danez, potrivit Reuters.

Studiul, care a analizat infecțiile cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie, a constatat că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 aveau aproximativ 33% mai multe șanse de a infecta pe alții, comparativ cu cei infectați cu BA.1.

La nivel mondial, subvarianta „originală” BA.1 reprezintă mai mult de 98% din cazurile Omicron, dar varianta sa apropiată BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână a lunii ianuarie.

„Concluziam că Omicron BA.2 este în mod inerent substanțial mai transmisibil decât BA.1 și că posedă, de asemenea, proprietăți imun-evazive care reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecțiilor”, au spus cercetătorii studiului.

Studiul, care nu a fost încă evaluat de colegi, a fost realizat de cercetători de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea din Copenhaga, Statistica Danemarca și Universitatea Tehnică din Danemarca.

„Dacă ați fost expus la Omicron BA.2 în gospodăria dvs., aveți 39% probabilitate de a fi infectat în șapte zile. Dacă, în schimb, ați fost expus la BA.1, probabilitatea este de 29%”, a declarat autorul principal al studiului Frederik Plesner  pentru Reuters.

Asta sugerează că BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecțios decât BA.1, a adăugat el.

Cazuri BA.2 au fost înregistrate și în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în Danemarca, unde reprezintă aproximativ 82% din cazuri.

Studiul a mai arătat că BA.2 a fost relativ mai bun decât BA.1 la infectarea persoanelor vaccinate și vaccinate cu rapel, indicând „proprietăți imune evazive” mai mari ale subvariantei.

Dar vaccinurile au jucat în continuare un rol important, a subliniat studiul, deoarece atât persoanele vaccinate cu rapel, cât și cele vaccinate cu schema completă erau mai puțin predispuse să se infecteze și să transmită oricare dintre subvariante, în comparație cu cele nevaccinate.

Subvarianta BA.2 în România

Sursa: INSP

În raportul de astăzi publicat de INSP, se menționează numărul cazurilor confirmate cu infecția de la subvarianata BA.2, însă nu este menționată perioada în care au fost identificate aceste cazuri prin secvențiere genomică.

“Până în prezent, dintre cele 1.146 cazuri cu varianta Omicron, la 13 a fost detectată subvarianta BA.2 (1,1%)”, a precizat INSP.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel