joi, martie 30, 2023

Sucul de pătrunjel. Utilizarea verdeturilor si a altor condimente precum patrujelul in bucatarie este o modalitate foarte buna de a oferi aroma mancarii, dar este si o modalitate excelenta de a furniza substante nutritive suplimentare, care sunt benefice pentru sanantate.

Care sunt beneficiile consumului de patrunjel?

În prezent, pătrunjelul este una dintre cele mai populare plante culinare din lume, iar acest lucru se datorează în mare măsură unui ordin emis de Carol cel Mare.

Te-ar mai interesa: Această plantă este o binecuvântare de la Dumnezeu...

În jurul anului 800 d.Hr., împăratul a dispus ca anumite plante aromatice să fie cultivate în fiecare grădină de mănăstire din imperiul său. Pătrunjelul era una dintre aceste plante aromatice și, prin urmare, s-a răspândit rapid.

Pătrunjelul provine din regiunea Mediteranei de Est – probabil face parte din flora endemică din Grecia. Planta bianuală crește până la o înălțime de un metru și are frunze tripenate care pot fi „crețe” sau plate.

Pătrunjelul creț a fost cultivat deoarece pătrunjelul cu frunze plate poate fi confundat ușor cu pătrunjelul câinelui, o plantă otrăvitoare, deoarece arată atât de similar.

Te-ar mai interesa: Care e nivelul normal al colesterolui și ce înseam...

Înainte de a dobândi popularitatea globală ca plantă culinară, pătrunjelul era utilizat ca plantă medicinală.

În prezent, este cultivat în aproape întreaga emisferă nordică și în America de Sud; cu toate acestea, rareori mai crește în sălbăticie.

Sucul de pătrunjel – beneficii pentru sănătate

Patrunjelul oferă cele mai bune carotenoide ale naturii și este o hală de producţie a câtorva cunoscuți fitonutrienți anti-cancer și anti-inflamatorii și flavonoide (luteină, zeaxantină, apiol, rutină și apigenină).

Te-ar mai interesa: Asistentă medicală, legată de masa de operație și ...

Această plantă cu frunze mici este bogată în clorofilă, vitamina A, B, C și K, acid folic și fier. Are conținuturi minerale benefice ridicate, cum ar fi calciu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, vanadiu și zinc.

“Pătrunjelul este o remediu al cărui suc este foarte puternic, prin urmare, nu ar trebui să beţi mai mult de 30-60 de grame în formă pură.

Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.

Sucul crud are proprietăţi care ajută la funcţionarea naturală a tiroidei şi glandelor suprarenale, dar este şi excelent pentru bolile sistemului ocular, în special pentru cele de la nervul optic”, explică Marina Grigore, apifitoterapeut pentru Adevărul.

Te-ar mai interesa: FDA a autorizat vânzarea fără reţetă medicală a un...

Pentru a se prepara suc de pătrunjel se pun frunzele în storcător şi apă cât să le cuprindă. Se presează compoziţia până devine o pastă ce se poate bea ca atare sau filtrată.

Riscurile la care te expui atunci când sucul de pătrunjel este consumat în catități ridicate.

„Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat şi în niciun caz nu se ţine în frigider mai mult de cinci ore.

Se bea zilnic sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel, preferabil, înainte de masa principală.

Te-ar mai interesa: Papa Francisc, spitalizat! De ce a ajuns pe mâna m...

Cura cu suc de pătrunjel durează două săptămâni.

În farmacie, rădăcina de pătrunjel este folosită ca diuretic, consumată sub formă de infuzie, iar frunzele stimulează digestia, sunt un bun diuretic şi circulator.

Din pătrunjel se extrage esenţa numită apiol, o substanţă narcotică pentru om. Consumul excesiv poate cauza tulburări nervoase”, explică specialistul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private