Sari la conținut

Suferi de depresie postpartum? Ce înseamnă și cum o putem trata?

post-partum

De curând ați ajuns acasă cu bebelușul voinic și ați realizat că vă confruntați cu anxietate și schimbări de dispoziție mai mult decât vă așteptați. Vă simțiți copleșită, neliniștită și te-ai surprins plângând, aparent fără nici un motiv. În ciuda faptului că soțul vă ajută , vă simți copleșită. Dacă sentimentele persistă, cel mai probabil vă confruntați cu depresie post-partum.

70% dintre noile mame experimentează „sindromul copilului albastru” – care poate include anxietate, iritabilitate, izbucniri de plâns și neliniște în primele săptămâni după naștere – este posibil să înțelegeți mai bine cât de frecvente sunt aceste simptome.  În timp ce aceste emoții sunt frecvente și de obicei se rezolvă de la sine, depresia postpartum interferează serios cu viața de zi cu zi, continuând luni întregi și necesitând de obicei tratament, potrivit Asociației Americane de Psihiatrie.

Riscuri și concepții greșite

Mulți cred în mod eronat că depresia postpartum apare doar la femeile care au suferit depresie înainte de sarcină. Cu toate acestea, afecțiunea afectează până la 15 la sută dintre mame, indiferent de istoria lor trecută, potrivit Institutului Național de Sănătate.

Citeste si:

Este important să înțelegem cât de dificilă este perioada post-partum. Lunile post-partum ar trebui considerate un al patrulea trimestru. Noile mame pot fi afectate de probleme medicale apărute în timpul sarcinii (lipsa somnului), probleme pe termen lung (controlul nașterilor), schimbări ale stilului de viață (angajare) și schimbări de dinamică cu soțul, familia și prietenii. Optimizarea sănătății pacientului în acest timp rămâne esențială nu numai pentru pacient, ci și pentru sugar.

Screening post-partum

Din fericire, multe aspecte de după naștere pot fi anticipate și dicutate cu medicul care are grijă de tine. Viitoarele mame sunt încurajate să pună întrebări despre perioada de după naștre, să poarte un dialog deschis cu doctorul lor.

Femeile care ar fi putut avea probleme anterioare cu depresia sau care s-au luptat anterior cu depresia postpartum, prezintă un risc mai mare de a avea dificultăți cu sarcina actuală.

Semnele depresiei post-partum includ:

 • Tristețe sau dispoziție deprimată
 • Plângând fără „niciun motiv”
 • Modificări ale poftei de mâncare
 • Dificultăți în menținerea unui program de somn consistent
 • Creșterea oboselii
 • Creștere notabilă a activității fizice fără scop (ritm, incapacitate de a sta liniștit)
 • Sentimente de vinovăție sau lipsă de valoare
 • Dificultăți de gândire, concentrare sau luare a deciziilor („ceață cerebrală”)
 • Lipsa de interes față de copil sau anxietate crescută în jurul copilului
 • Pierderea interesului pentru activitățile care vă bucurau anterior
 • Gândurile de sinucidere
 • Teama de a face rău bebelușului sau sinelui

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.