Sari la conținut

Sughițul, simptom grav pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi de urgență la medic

Sughit
Sursa foto: Pixbay
Ce este sughitul

Sughițul persistent poate fi un semn al unor stări îngrijorătoare de sănătate, deși, în mod normal, sunt inofensive și nu sunt motive de îngrijorare.

Sughițurile sunt cauzate de un spasm al diafragmei, iar sughitul continuu poate indica o problemă cu semnalele sistemului nervos către zonă.

Sughitul persistent este definit prin durata mai mare de doua zile. Când continuă mai mult de o lună, se numesc sughițuri insolubile.

Condiții care afectează creierul și sistemul nervos

Accidentele vasculare cerebrale, tumorile cerebrale sau o leziune cerebrală traumatică pot fi asociate cu sughiț persistent.

De asemenea, poate fi un semn al unor boli care afectează sistemul nervos. Acestea includ meningita, convulsii sau scleroza multiplă.

Sughițul, simptom grav pentru ACESTE afecțiuni: Afecțiuni digestive

Este posibil să aveți sughițuri persistente sau insolubile dacă ceva nu a mers prost în sistemul dumneavoastră digestiv. Condițiile includ boala de reflux gastroesofagian, hernia hiatală sau ulcerul peptic.

Afecțiunile esofagiene pot fi, de asemenea, rădăcina problemei – unii „sughițători” persistenti fiind diagnosticați cu esofagită sau cancer esofagian.

Afecțiuni cardiovasculare și pulmonare

Sughitul non-stop ar putea fi, de asemenea, legat de o problemă cu inima. Aceste afecțiuni includ pericardita, atacurile de cord și anevrismele de aortă.

Pneumonia, cancerul pulmonar sau emboliile pulmonare sunt câteva dintre problemele de sănătate ale plămânilor asociate cu sughițul intratabil.

Sughițul, simptom grav pentru ACESTE afecțiuni: Probleme hepatice și renale

Sughitul intratabil poate fi foarte rar simptome ale cancerului de ficat si rinichi, au descoperit studiile. Cancer Research UK spune că pacienții cu cancer pot avea sughiț persistent dacă:

  • Stomacul lor nu mai funcționează și devine extins și umflat;
  • Au o infectie care le afecteaza pieptul sau conducta alimentara (esofag);
  • Cancerul le apasa pe diafragma;
  • Au simptome din cauza unei tumori pe creier;
  • Rinichii lor nu funcționează normal și chimia sângelui lor se modifică;
  • Au niveluri ridicate de calciu din sânge (hipercalcemie)

Hepatita sau abcesul hepatic, uremia și insuficiența renală pot provoca, de asemenea, sughiț persistent.

Când trebuie să mergi la medic

Dacă aveți sughițuri care durează mai mult de două zile, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. În cazul în care sughițul interferează cu viața ta de zi cu zi, cum ar fi mâncatul și somnul, este important să te consulte de către un medic.

În ciuda unei lungi liste de probleme de sănătate responsabile pentru declanșarea sughițului continuu – există și o mulțime de motive inocente și inofensive.

Acestea includ stresul, entuziasmul sau consumul de alimente sau băutura prea repede. Consumul prea mare de alcool, băuturi carbogazoase sau alimente condimentate poate fi, de asemenea, de vină. Fumatul poate duce, de asemenea, la sughiț, precum și la o schimbare bruscă a temperaturii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel