Sari la conținut

Ce este infarctul? Simptomele prevestitoare și factorii care declanșează

riscu de infarct
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
semne infarct

Ce este infarctul? Simptomele prevestitoare și factorii care declanșează

Infarctul apare ca rezultat al ischemiei prelungite (întreruperea circulației sangvine într-un țesut sau organ). Această ischemie este definită ca fiind o cantitate insuficientă de sânge și de substanțe nutritive către o anumită zonă a unui țesut, datorată unei întreruperi apărute în „alimentarea” cu sânge.

După cum s-a aflat, infarctul pe care l-a suferit cu puțin timp în urmă celebrul fost fotbalist olandez, Mark Offermas, l-a lăsat cu o problemă gravă de sănătate.

Inima funcționează 30% din capacitate

Potrivit rapoartelor din Olanda, inima lui Mark Offermars funcționează acum la 30% din capacitatea sa!

Mai exact, se pare că o parte din mușchiul cardiac a fost afectat, ceea ce a dus la o reducere cu 70% a debitului cardiac.

Ce este debitul cardiac?

Debitul cardiac reprezintă numărul de litri de sânge pe care inima îi pompează într-un minut. Acesta se calculează astfel: înmulțind volumul de sânge pompat în fiecare bătaie cu ritmul cardiac.

Volumul de sânge pe bătaie (cantitatea de sânge pe care inima o trimite în corp într-o singură bătaie de inimă) poate varia în funcție de cât de mult trebuie să lucreze mușchii inimii (și de câtă forță trebuie să folosească) pentru a împinge sângele în tot corpul.

Acesta poate crește sau scădea în funcție de sănătatea inimii și de faptul că sunteți în repaus sau în mișcare.
Frecvența cardiacă (numărul de bătăi ale inimii pe minut) este de obicei de 60-100 de bătăi/minut. Ritmul cardiac poate crește sau scădea în funcție de faptul că persoana se află în repaus sau nu.

Uneori, cum ar fi atunci când faceți exerciții fizice, corpul dumneavoastră are nevoie de mai mult oxigen. În acel moment, corpul dumneavoastră poate modifica debitul cardiac prin ajustarea ritmului cardiac și a volumului de sânge pompat în fiecare bătaie. Sângele furnizează oxigen celulelor, așa că aveți nevoie de un debit cardiac mai mare atunci când sunteți în acțiune și acesta folosește mai mult oxigen decât de obicei.

Medicul poate folosi nivelul debitului cardiac pentru a vedea dacă aveți probleme cu exercițiile fizice. El vă poate măsura debitul cardiac dacă crede că aveți insuficiență cardiacă.

Semne importante sunt atunci când pacientul nu poate face exerciții fizice la fel de mult ca în trecut.

Este posibil să dorească să vă cunoască ritmul cardiac pentru a pune un diagnostic sau pentru a afla dacă un medicament pe care vi l-a administrat își face efectul.

Simptome infarct:

  • Faptul că nu puteți face prea multe exerciții fizice
  • Senzația de oboseală accentuată
  • Umflarea mâinilor și a picioarelor
  • Dificultăți de respirație
  • Greață și vărsături
  • Dureri de stomac

Factori care afectează debitul cardiac/ Tensiune arterială ridicată

Inima trebuie să pompeze mai tare pentru a împinge sângele prin artere. La fel ca atunci când mergeți împotriva unei rafale de vânt, inima dumneavoastră împinge sângele împotriva presiunii arteriale mai mari. De asemenea, inima dumneavoastră trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele către plămâni dacă tensiunea arterială a acestora este ridicată (din cauza cicatricilor sau a emfizemului).

Vârsta înaintată

Pe măsură ce îmbătrâniți, pereții inimii dumneavoastră devin mai rigizi, împiedicând-o să se umple cu sânge la fel de repede sau la fel de bine ca odinioară. Acest lucru o face să pompeze mai puțin sânge în jurul corpului dumneavoastră.

Atac de cord care a deteriorat o parte a mușchiului cardiac

Inima este incapabilă să pompeze la fel de mult sânge ca înainte de infarct (ceea ce i s-a întâmplat lui Mark Offermas). O infecție (miocardita) poate reduce, de asemenea, capacitatea inimii de a pompa sânge.

Ritm cardiac anormal, cum ar fi fibrilația atrială

Camerele superioare ale inimii nu pot pompa suficient sânge către camerele inferioare și către restul corpului.

Stenoza valvei aortice

Deoarece valva care duce la aorta devine mai îngustă, nu poate trece suficient sânge prin ea. Aceasta este o problemă deoarece aorta este cel mai mare vas de sânge care trimite sânge în organism.

Pericardită constrictivă

Atunci când sacul (pericardul) din jurul inimii dumneavoastră se întărește, inima nu se poate relaxa suficient pentru a se umple de sânge și a-l pompa așa cum ar trebui, potrivit Pro News. 

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: