Sari la conținut

Sunt anticancerigene și reglează TENSIUNEA arterială. Cele mai sănătoase ALIMENTE în sezonul cald

Sezonul cald vine cu o gamă variată de fructe și legume, toate pline de vitamine. Ideal este să căutați producătorii locali și să alegeți produsele bio. Altfel, este esențial să spălați foarte bine alimentele, întrucât unele sunt stropite sau lustruite cu diverse soluții menite să le prelungească starea de prospețime.

Fiecare anotimp aduce cu sine probleme specifice sanatatii, afectiuni si inconveniente tipic sezoniere. Dar fiecare anotimp ofera si solutii pentru imbunatatirea starii generale a organismului, intarirea sistemului imunitar si redobandirea vitalitatii. Si cu atat mai mult, vara este sezonul ideal pentru a profita de remediile naturale pe care fructele si legumele acestui sezon le ofera.

Sub forma de tarte, salate de fructe, in combinatie cu inghetata sau sub forma de smoothie, acestea sunt alegerea cea mai rapida si sanatoasa pe care o putem integra in meniul de imunizare pentru vara asta:

vișine

Ciresele sunt considerate super-fructe datorita proprietatilor variate anticancerigene, antiinflamatorii, energizante si regeneratoare, facand parte din lista celor mai bogate 20 de alimente bogate in antioxidanti. Acestea au un nivel ridicat de antocianina, un puternic antioxidant ce neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, ofera protectie impotriva infectiilor si care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, ciresele sunt bogate in vitaminele A, C si fibre si contin de 19 ori mai mult betacaroten decat capsunile si afinele, fiind adesea recomandate pentru detoxifierea organismului si in special a rinichilor.

Caisele reprezinta o sursa esentiala de fibre si beta-caroten, ce asigura stimularea activitatii cerebrale si protectie impotriva celulelor canceroase si a bolilor de inima. Totodata, datorita nivelului ridicat de fier, potasiu si mai ales vitamina A, caisele ajuta la imbunatatirea acuitatii vizuale si redarea stralucirii pielii.

Atât cireșele, cât și caisele sunt delicioase consumate în stare crudă, dar puteți încerca și compot fără zahăr sau pandișpan savuros în care să presărați aceste fructe. Nu există un desert mai bun în sezonul cald. Dar reduceți pe cât posibil adaosul de zahăr.

Ardeii. Indiferent de culoarea lor, ardeii constituie o sursa bogata de vitamina E, cunoscuta pentru proprietatile de regenerare a pielii si parului. Totodata, enzimele din ardeiul gras precum luteina, protejeaza ochii impotriva cataractei si a degenerarii maculare ce poate aparea odata cu inaintarea in varsta. La acestea se adauga vitamina C, betacaroten, zincul si magneziul, benefice pentru intarirea imunitatii, stimularea functionarii glandei suprarenale si a functiei digestive.

Piersicile sunt ideale pentru prevenirea imbatranirii premature datorita flavonoizilor si betacarotenului din compozitie. Aceste fructe nu sunt doar savuroase, ci au si proprietati curative deosebite, datorita varietatii de vitamine ( A, C, E, K, complexul de vitamine B) si a acidului chlorogenic – un antioxidant cu puternic rol antiinflamator, imunostimulator si anticancerigen. Cea mai importanta cantitate de nutrienti a piersicilor se regaseste in pielita si pulpa acesteia.

Pepenele rosu. Pe langa gustul racoritor si senzatia de satietate pe care o aduce, pepenele rosu este cunoscut si pentru efectele sale antioxidante intense si pentru cantitatea bogata de fito-nutrienti ce ajuta la stimularea anticorpilor, eliminarea mai rapida a toxinelor si cresterea nivelului de energie. Compozitia sa, in care predomina apa si mai putin caloriile, include si surse importante de vitaminele A, C, betacaroten, potasiu si complexul de vitamine B.

Porumbul: are la baza un mix de minerale variate precum, potasiu, fosfor, mangan, cupru, dar si vitaminele C si E, ceea ce-i confera statutul de cereala complexa pentru protejarea sistemului imunitar. Acesta previne dementa, diabetul, hipertensiunea si cancerul, antioxidantii continuti impiedicand si aparitia tumorilor, datorita anihilarii efectelor radicalilor liberi. De asemenea, tiamina continuta de porumb are efecte benefice asupra memoriei, functiilor cognitive si sanatatii nervoase.

Fructele de padure: (zmeura, afinele, murele, coacazele) sunt o sursa importanta de resveratrol, cel mai puternic antioxidant cunoscut, ce scade nivelul „colesterolului rau” si creste nivelul „colesterolului bun”. Resveratrolul impiedica inmultirea celulelor cancerigene si stimuleaza inmultirea celor sanatoase din organism, ajutand totodata si circulatia sangelui, intrucat scade vascozitatea sangelui. Fructele de padure sunt si un remediu natural impotriva imbatranirii premature, contribuind la mentinerea elasticitatii pielii. Vitamina C, cuprul, seleniul, zincul si fierul sunt alte proprietati din fructele de padure ce ajuta la intarirea si stimularea sistemului imunitar.

Roșiile: raman o sursa importanta de vitamine si minerale (A si C, E, K, mangan, cupru si zinc) dar si antioxidanti cu rol anticancerigen: carotenoide, licopeni si flavonoizi. Combinatia deosebita a acestor nutrienti asigura mentinerea sanatatii pielii, reglarea glicemiei din sange, prevenirea afectiunilor biliare sau renale si pierderea excesului de kilograme.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel