Sari la conținut

Sunt sau nu sănătoase mezelurile?

O porție de mezeluri pe zi nu omoară pe nimeni, însă cel mai bine ar fi să le alegem pe cele bio sau cu o listă de ingrediente cât mai scurtă, spun unii nutriționiști. Cealaltă tabără e categorică: nu există mezeluri sănătoase

Coloranții și resturile de carne folosite în prepararea multor mezeluri i-au făcut pe mulți români să renunțe cu totul la genul acesta de produse. Sunt însă medici care, în ciuda E-urilor și nocivității acestor produse, le recomandă, cu anumite restricții.

Nu vă zgârciți la bani

Pentru a ne asigura că produsele cumpărate sunt cât de cât sigure citiți lista cu ingrediente și nu vă zgârciți la bani. Cu cât mezelul este mai ieftin, cu atât este mai scăzut din punct de vedere nutritiv. Rețineți ingredientele, întrebați, căutați ce înseamnă.

Potrivit expertului în alimentație Gheorghe Mencinicopschi, la eticheta compoziţională există următoarea lege impusă: primul ingredient este şi cel mai important cantitativ. Dacă se începe cu apa înseamnă că reprezintă procentul cel mai ridicat. Urmează slănină, şorici, carne, spre sfârşit sunt E-urile şi aromele.

„Mezelurile mai sănătoase trebuie să conțină mai multă carne decât zgârciuri și în acest caz un element de orientare este prețul. De regulă, cele mai scumpe conțin și mai multă carne. Alt element important de care trebuie să ținem cont ar fi să aibă o listă cât mai scurtă de ingrediente”, explică nutriționistul Corina Zugravu.

Atenție la substanțele de îngroșare

Mezelurile care au mai mult de 0,5 grame de sare la suta de grame trebuie eliminate sau consumate cu moderație. Dacă citiţi pe lângă carne, emulsie de şorici, produsul este în regulă, dacă însă sunt substanţe precum caragenan (o substanţă de îngroşare) şi altele care vă întorc limba pe dos, nu cumpăraţi, chiar dacă preţul vă încântă.

Foarte util este să vă uitați și la calorii: produsele care au mai mult de 100, 200 de kilocalorii la suta de grame trebuie evitate sau consumate în cantităţi mici.

Suncă de Praga lipită cu aditivi

„Trebuie să ținem cont și de tipul de mezel. Le recomand pe cele în care ai o bucată de carne, precum mușchiul sau costița deoarece știi exact ce conțin, spre deosebire de cele cu carne tocată care au, de regulă, multă slănină și zgârciuri”, adaugă dr. Corina Zugravu.

Nutriționistul ne atenționează că și în cazul celor la care vezi clar bucata de carne există capcane.

Spre exemplu, șunca de Praga era înainte făcută dintr-o singură bucată de carne. Acum, însă există șuncă de Praga făcută din  mai multe bucățele de carne, „lipite” unele de altele cu aditivi alimentari. Mai nou, producătorii care fac astfel de produse au obligativitatea să scrie pe etichetă, că este o bucată de carne reconstruită.

„Aș mai vrea să menționez faptul că prospețimea mezelului nu are vreo legătură cu culoarea roz. Această culoare este dată, de regulă, de nitriți și nu înseamnă că dacă e roz e obligatoriu și proapăt”, completează Corina Zugravu.

Bio pentru copii

Dacă vreți să le dați și celor mici mezeluri, nutriționiștii le recomandă pe cele bio deoarece au un număr scăzut de aditivi și nu conțin reziduuri de antibiotice. „Dacă este vorba de un mezeluri bio, sau eco înseamnă doar că animalul de la care provine carnea trebuie să nu i se fi administrat antibiotice decât dacă a fost bolnav, (pentru că in industria zootehnică se dau antibiotice pentru a preveni  îmbolnăvirea), a fost hrănit cu atenție, a trăit în condiții bune. De asemenea, au voie să folosească un număr mai mic de aditivi sau anumiți aditivi în comparație cu mezelurile obișnuite. Dar asta nu le face întotdeauna mai sănătoase”, mai spune Corina Zugravu.

Conservanții, cei mai mari dușmani ai stomacului

Nutriționistul  Lygia Alexandrescu este în tabăra opusă. Ea spune că nu există mezeluri sănătoase și că ar trebui să le consumăm doar în situații de urgență în care nu aveam acces la alimente sănătoase.

„Prezența conservanților care dau un gust bun, un miros plăcut și prelungesc termenul de valabilitate, reprezintă un motiv important pentru care ar trebui să nu consumăm nicodată asttfel de alimente. Conservanții sunt cei mai mari dușmani ai stomacului și pot să cauzeze chiar cancer de stomac.

O altă mare problemă a mezelurilor este aportul mare de sare și de grăsimi saturate.

Cât despre mezelurile bio, acestea nu se pot numi mezeluri, ci mai degrabă gustări reci tradiționale. Însă nici acestea nu ar trebui consumate prea des pentru că sunt afumate iar prin afumare, apar compușii toxici. „Și mai rămâne și problema cantității mari de sare, pe care o conțin, pentru că altfel termenul de valabilitate ar fi doar de două-trei zile”, adaugă dr. Lygia Alexandrescu.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel