Sari la conținut

„Suntem la minim de subzistență”. Medicii de la o cunoscută policlinică din București au protestat față de finanțarea serviciilor din ambulatoriu

medic de familie
Sursă: arhiva Doctorul Zilei
Protestul medicilor de familie

Marți, 23 aprilie, medicii de la Policlinica Apaca din Bucureşti au protestat faţă de finanţarea serviciilor din ambulatoriu, pe care o consideră insuficientă.

Ei susţin că au semnale că de la 1 iulie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu ar creşte valoarea decontării serviciilor şi cer majorarea bugetului.

Medicii de la o policlinică din București, protest faţă de finanţarea serviciilor din ambulatoriu

„Consultația la un pacient adult este 48 de lei, atâta ne decontează Casa, iar la un bebeluș este 78. Imaginați-vă dumneavoastră cum trebuie să lucrăm la volum, un medic specialist să facă 5.000 de puncte pe lună ca să supraviețuiască, altfel aduce bani de acasă.

Deci suntem la minim de subzistență. Medicina primară și medicina de ambulatoriu este externalizată. Deci tot ce înseamnă cheltuieli, costuri cu personal, chirii, absolut totul le suportăm din venitul acestui cabinet”, a spus unul dintre contestatari, relatează RRA.

„Am ieșit pentru că nu suntem plătiți conform muncii prestate și școlarizării pe care o avem. Suntem deciși să nu semnăm contractul cu Casa, și atunci vedem ce va face și Casa”, a spus un alt medic.

„ Vom trece pe consultații cu plată şi vor suferi tot pacienții”, a avertizat unel dintre medici.

Nu supraviețuim doar cu satisfacția profesională

Cadrele medicale au reamntit că nu pot suprviețui doar din „satisfacție profesională”.

„Cu o satisfacție profesională nu supraviețuim. Vor fi sufocate camerele de gardă, spitalul va fi cel care va înghiți tot ceea ce noi consultăm”, a atras atenția un alt constetar.

Reamintim că, la 31 ianuarie, executivul a adoptat un nou contract-cadru în domeniul sănătăţii, aşa cum a fost negociat cu medicii de familie. Una dintre principalele modificări a fost menţinerea, pentru întreg semestrul I al acestui an, a valorilor punctelor din asistenţa medicală primară şi ambulatorie, valabile în a doua jumătate a anului trecut, inclusiv în stomatologie, unde valoarea decontată lunar a rămas la 6.000 de lei.

De asemenea, lista afecţiunilor pentru care analizele şi investigaţiile se pot efectua şi după epuizarea valorii de contract s-a extins cu boala cronică de rinichi.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel