Sari la conținut

Supa de oase încetinește îmbătrânirea și deteriorarea pielii, articulațiilor și oaselor. Cum o poți integra în alimentație?

supa
Sursa: Unsplash

Din cuprinsul articolului

Supa de oase este un preparat mai puțin popular, însă foarte sănătos pentru întregul organism. Aceasta este bogată în gelatină și colagen, două elemente vitale pentru sistemul nostru imunitar, digestie și longevitate.

Deși nu pare foarte gustoasă, supa de oase se află pe lista celor mai sănătoase preparate culinare. Aceasta conține minerale și substanțe cu absorbție ușoară, care ajută la stimularea sistemului imunitar, sănătatea sistemului digestiv, a oaselor, articulațiilor și, nu în ultimul rând, contribuie la încetinirea procesului natural de îmbătrânire.

Beneficiile supei de oase:

  • bogate în minerale și substanșe benefice precum condroitinul sulfat si glucosamina, care sunt acum vândute ca suplimente scumpe pentru artrită și dureri de articulații
  • vindecă oboseala cronică
  • supa din capete și carcase de pește contribuie la naștere ușoară și conține substanțe benefice tiroidei, precum iod
  • gelatina care se formează în supa de oase este bună pentru ameliorarea multor afecțiuni cronice, precum ulcerul, anemia, diabetul, distrofia musculară și chiar cancer. Are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și calmante
  • benefică pentru vindecarea sistemului gastrointestinal
  • bogat în colagen, responsabil pentru încetinirea procesului de îmbătrânire și deteriorare a pielii, articulațiilor și oaselor.

Aceasta poate fi consumată ca atare sau ca bază a mai multor preparate culinare, precum supele cremă sau tocănițe.

Supa de oase. De ce să o consumi?

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie ce beneficii are supa de oase și care sunt cele mai valoroase substanțe din aceasta.

„Când auzim ”supă de oase”, cel mai probabil că mulți dintre noi nu simțim că ne lasă gura apă după o porție. Din contră, probabil că prima noastră reacție este următoarea: ”Ce este supa de oase? Cum se prepară? Ce gust are”?

Principalele beneficii ale consumului regulat al supei sunt cele care se leagă direct de gelatina și colagenul obținute prin procesul de fierbere, dar și cu mineralele extrase din oase prin același procedeu de gătire – fierberea.

Gelatina care se formează în urma procesului de gătire a oaselor cu cartilaj (fierberea îndelungată, ca să fim cât mai preciși) are un rol important în îmbunătățirea felului în care funcționează intestinul subțire. Buna funcționare a acestuia este vitală pentru că intestinul subțire este vital pentru bunul mers al întregului sistem imunitar. Pe scurt, un intestin subțire sănătos reprezintă un factor major al unui sistem imunitar sănătos. De asemenea, gelatina este responsabilă și cu susținerea unei digestii sănătoase.

Supa de oase este o sursă importantă de colagen. Colagenul este proteina cu o preponderență majoră în țesuturile umane (aproximativ 30% din total). Colagenul este unul dintre componentele principale ale pielii, tendoanelor și oaselor, precum și a cartilajelor. El are proprietăți benefice pentru sistemul imunitar, pe care îl stimulează constant. De asemenea, colagenul încetinește îmbătrânirea și deteriorarea pielii, articulațiilor și oaselor”, scris Patricia Rusu pe o rețea de socializare.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel