Sari la conținut

Super-imunitate la COVID: una dintre marile puzzle-uri ale pandemiei. Ce este imunitatea hibridă?

sistem imunitar
susa foto: arhiva doctorul zilei
cum sa-ți întărești organismul să te apere de boli

Persoanele care s-au vindecat anterior de COVID-19 au un răspuns imunitar mai puternic după vaccinare decât cei care nu au fost niciodată infectați. Oamenii de știință încearcă să afle de ce.

Cu aproximativ un an în urmă – înainte ca Delta și alte variante să intre în lexiconul COVID-19 – virologii Theodora Hatziioannou și Paul Bieniasz, ambii de la Universitatea Rockefeller din New York, și-au propus să facă o versiune a unei proteine cheie SARS-CoV-2 cu capacitatea de a evita toți anticorpii care blochează infecțiile pe care corpul nostru îi produce.

Scopul a fost de a identifica părțile spike – proteina SARS-CoV-2 pe care o folosește pentru a infecta celulele – care sunt vizate de acești anticorpi neutralizanți pentru a mapa o parte cheie a atacului organismului nostru asupra virusului. Astfel, cercetătorii au amestecat și au combinat potențiale mutații identificate în experimentele de laborator și virușii circulanți și și-au testat vârfurile Franken în viruși „pseudotip” inofensivi incapabili să provoace COVID-19.

Citeste si:

Într-un studiu publicat în septembrie în Nature, ei au raportat că un mutant cu vârf care conține 20 de modificări a fost pe deplin rezistent la anticorpii neutralizanți produși de majoritatea persoanelor testate care au fost fie infectate, fie vaccinate – dar nu și la toți.

Cei care s-au vindecat de COVID-19 cu luni înainte de a-și primi vaccinul au adăpostit anticorpi capabili să elimine vârful mutantului, care prezintă mult mai multă rezistență la atacul imunitar decât orice variantă naturală cunoscută. Anticorpii acestor oameni au blocat chiar și alte tipuri de coronavirus.

„Este foarte probabil că vor fi eficiente împotriva oricărei variante viitoare pe care SARS-CoV-2 o aruncă împotriva lor”, spune Hatziioannou.

Pe măsură ce lumea urmărește noile variante de coronavirus, baza unei astfel de „superimunități” a devenit unul dintre marile mistere ale pandemiei. Cercetătorii speră că, prin cartografierea diferențelor dintre protecția imunitară care vine de la infecție și cea de la vaccinare, ei pot găsi o cale mai sigură către acest nivel superior de protecție.

„Are implicații asupra amplificatoarelor și asupra modului în care răspunsurile noastre imunitare sunt pregătite pentru următoarea variantă care apare”, spune Mehul Suthar, virolog la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia.

Imunitatea hibridă

La scurt timp după ce țările au început să lanseze vaccinuri, cercetătorii au început să observe proprietăți unice ale răspunsurilor la vaccin ale persoanelor care au prins și s-au recuperat anterior de COVID-19. „Am văzut că anticorpii ajung la aceste niveluri astronomice care depășesc ceea ce obțineți doar din două doze de vaccin”, spune Rishi Goel, imunolog la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, care face parte dintr-o echipă care studiază super-imunitatea – sau „imunitate hibridă”, așa cum o numesc majoritatea oamenilor de știință.

Cele mai recente studii sugerează că imunitatea hibridă se datorează, cel puțin parțial, jucătorilor imuni numiți celule B de memorie. Cea mai mare parte a anticorpilor obținuți după infecție sau vaccinare provin din celule cu viață scurtă numite plasmablasti, iar nivelurile de anticorpi scad atunci când aceste celule mor în mod inevitabil. Odată ce plasmablastele dispar, principala sursă de anticorpi devin celulele B cu memorie mult mai rare, care sunt declanșate fie de infecție, fie de vaccinare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.