Sari la conținut

Experții dau vina pe „inechitatea” vaccinului pentru apariția variantei Omicron Covid-19

Apariția variantei Omicron a fost făcută mai probabilă de „inechitatea” vaccinului și ezitarea guvernelor, susțin unii experți, potrivit News.com

Noua tulpină de Covid-19, care are simptome foarte ușoare și nici un deces raportat până în prezent, a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud și acum a fost detectată în țări precum Australia, Regatul Unit, Germania, Italia, Belgia și Botswana.

Vineri, Organizația Mondială a Sănătății a redenumit tulpina B.1.1.529 „Omicron” și a declarat-o „o variantă de îngrijorare”, pe fondul temerilor că este rezistentă la vaccinuri.

Deși nu este clar dacă Omicron își are originea în Africa de Sud sau a fost adus în țară din altă parte, unii oameni de știință spun că este mai probabil ca virusul să sufere mutații în locurile în care vaccinarea este scăzută și transmiterea este mare.

Doar 24% din populația Africii de Sud este complet vaccinată.

Cele opt țări africane lovite de interdicții de călătorie ca urmare a noii variante – Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic și Malawi – toate au rate scăzute de vaccinare, Malawi fiind cea mai scăzută, cu doar 3,1%.

Michael Head, cercetător senior în sănătatea globală la Universitatea din Southampton, a declarat pentru CNN că Omicron a apărut probabil într-o altă țară înainte de a fi detectat în Africa de Sud.

„Ar putea fi o consecință a unui focar, probabil în unele părți ale Africii subsahariane, unde nu există o cantitate mare de supraveghere genomică și rata de vaccinare este scăzută”, a spus el.

Dr. Head a spus că noile variante sunt „o consecință naturală a faptului că sunt prea lente pentru a vaccina lumea”.

„Avem încă populații mari nevaccinate, așa cum avem în Africa subsahariană, și acestea sunt susceptibile la focare mari”, a spus el pentru CNN.

El a spus că ezitarea la vaccin combinată cu lipsa accesului  la vaccin se află în spatele ratelor mai scăzute de vaccinare.

Organizația Mondială a Sănătății a criticat națiunile bogate pentru practica „autoînfrângătoare” și „imorală” de a acumula vaccinuri Covid-19 și de a nu respecta promisiunile de a împărtăși dozele cu lumea în curs de dezvoltare.

Potrivit OMS, doar 7,5% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului, comparativ cu 63,9% dintre persoanele din țările cu venituri mari.

OMS a stabilit un obiectiv ca toate țările să vaccineze 10% din populația lor până la sfârșitul lunii septembrie, dar 56 de țări nu au reușit să atingă acest obiectiv, majoritatea în Africa.

„Și mai multe țări riscă să rateze obiectivele OMS de vaccinare a 40% din populația fiecărei țări până la sfârșitul acestui an și 70% până la jumătatea anului viitor”, spune OMS.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel