Sari la conținut

Superalimentul care protejează creierul și controlează diabetul

Din cuprinsul articolului

Ca și în cazul altor fructe de pădure, cum ar fi căpșunile, murele și afinele, zmeura se remarcă prin proprietățile antioxidante.

Vorbim despre alimente bogate în compuși care încetinesc sau previn îmbătrânirea sau oxidarea celulelor și ajută la protejarea împotriva efectelor radicalilor liberi.

Tua Saúde indică faptul că aceste fructe se remarcă prin compuși bioactivi precum antocianinele, quercetina, vitamina C și elagitaninele, care ajută la prevenirea diferitelor boli cronice precum diabetul, obezitatea, problemele cardiace și cancerul.

Zmeura este bogata in fibre, vitamine si minerale si poate fi consumata in forma sa naturala, deshidratata sau congelata. In plus, cu frunzele plantei de zmeura se poate prepara si un ceai care ofera diverse proprietati medicinale, spune sursa mentionata mai sus.

Unul dintre beneficiile care i se atribuie pentru organism este că promovează sănătatea creierului, datorită faptului că furnizează flavonoide care ajută la îmbunătățirea memoriei, întârziind în același timp pierderea capacității cognitive legate de îmbătrânire.

Un studiu dezvoltat de Universitatea Rush din Chicago (Statele Unite) și publicat în revista medicală Neurology a concluzionat că flavonoidele ajută la întârzierea declinului cognitiv.

Împotriva diabetului

Tua Saúde subliniază că există dovezi că antocianinele și acidul elagic prezente în zmeură ar putea stimula secreția de insulină, favorizând controlul nivelului de glucoză din sânge.

La fel, fibra acestui fruct ajută la întârzierea absorbției zahărului din alimente în intestin, evitând vârfurile glicemice mari, motiv pentru care este considerat un aliment cu indice glicemic scăzut și recomandat persoanelor cu diabet.

Cercetările efectuate de Institutul de Tehnologie din Illinois (Statele Unite), în 2019, au stabilit că adăugarea de zmeură roșie în dieta persoanelor cu prediabet și rezistență la insulină ar ajuta la controlul nivelului de glucoză.

Concluziile studiului, publicat în Obesity, jurnalul Societății pentru Obezitate, din Statele Unite, au fost trase în urma analizării efectelor acestui aliment la un grup de persoane cu risc de diabet care erau supraponderali sau obezi și aveau prediabet și rezistență la insulină. Un grup de control sănătos din punct de vedere metabolic a fost de asemenea inclus în analiză ca referință.

În mod similar, conform informațiilor de pe portalul Cuerpo Mente, acest fruct ar ajuta la controlul nivelului de colesterol din sânge datorită bogăției sale în fibre solubile (pectină), care favorizează absorbția grăsimilor în intestine. În plus, acest nutrient ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel