miercuri, decembrie 8, 2021

Superbacterie care amenință sănătatea oamenilor. Cercetările de ultimă oră ne fac să ne gândim serios la eliminarea completă a acestui ingredient găsit vinovat pentru cele mai grave complicații!

Oamenii de știință avertizează necontenit în legătură cu acest aliment. În afară de gustul dulce, nimic nu mai recomandă zahărul.

O bacterie care provoacă stări diareice, Clostridium difficile, evoluează într-o nouă specie, o superbacterie care proliferează pe baza regimului alimentar occidental, foarte bogat în zahăr, conform unui nou studiu realizat la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie şi publicat în jurnalul Nature Genetics, potrivit Live Science.

Te-ar mai interesa: 86 de elevi și copii de grădiniță, depistați pozit...

Bacteria C. difficile produce spori care se răspândesc în condiţii de igienă insuficientă, prin contact cu materii fecale şi este întâlnită în special în toalete, băi şi pe suprafeţele pe care oamenii le ating fără a se fi spălat pe mâini după ce folosesc toaleta. Mai mult decât atât, această bacterie devine din ce în ce mai rezistentă la dezinfectanţii folosiţi în mod obişnuit în spitale, conform coordonatorului acestui studiu, Nitin Kumar, bioinformatician la Wellcome Trust Sanger Institute.

Superbacterie! Pacienţii care iau antibiotice se confruntă cu cel mai ridicat risc de a suferi stări diareice provocate de bacteria C. difficile, pentru că antibioticele atacă şi distrug nediferenţiat bacteriile sănătoase din sistemul digestiv, deschizând calea pentru formarea de colonii de C. difficile.

Te-ar mai interesa: Ritmul campaniei de vaccinare, tot mai scăzut în R...

În noul studiu, Kumar şi echipa sa au colectat 906 tulpini diferite de C. difficile din mediu, provenite atât de la oameni cât şi de la animale precum câini, porci sau cai. Cercetătorii au analizat şi au comparat ADN-ul acestor diferite tulpini şi au ajuns la concluzia că bacteriile C. difficile sunt în curs de evoluţie în două specii distincte.

Pentru a fi considerate ca aparţinând aceleiaşi specii, un grup de organisme trebuie să aibă în comun cel puţin 95% din genom, iar cele două specii emergente de C. difficile au în comun între 94% şi 95% din ADN, conform lui Kumar. Acest fapt arată că bacteria “se află în curs de speciaţie” (formare a unor specii noi ca urmare a unor procese biologice n.r.), scrie Agerpres.

Te-ar mai interesa: Simptomul mai puțin obișnuit al deficitului de zin...

Nu este ceva neobişnuit pentru bacterii să evolueze, iar “de această dată putem observa factorii responsabili de această evoluţie”, susţine Kumar.

Una dintre speciile emergente ale acestei bacterii, C. difficile clade A, este specia care se răspândeşte cel mai bine în mediul intraspitalicesc. Echipa a descoperit că această bacterie apare cu o frecvenţă de 70% în mostrele culese de la pacienţi. Analiza ADN sugerează că aceste specii emergente au început să evolueze în urmă cu aproximativ 76.000 de ani şi, în cele din urmă, genele lor au suferit mutaţii care permit metabolizarea mai eficientă a zaharurilor precum şi formarea de spori rezistenţi la soluţiile dezinfectante.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi înainte să faci o operație. Exp...

Apoi, cercetătorii au expus şoareci de laborator la contactul cu bacteria C. difficile clade A şi au ajuns la concluzia că această bacterie proliferează şi colonizează foarte eficient sistemul digestiv al şoarecilor care au primit hrană bogată în zaharuri simple, aşa cum sunt glucoza şi fructoza.

Conform concluziilor studiului, dieta dar şi alţi factori care ţin de stilul de viaţă, cum ar fi tipul dezinfectanţilor folosiţi, contribuie la evoluţia acestei bacterii. De asemenea, susţin autorii studiului, pacienţii infectaţi cu C. difficile clade A ar trebui să aibă în vedere trecerea la diete sărace în zaharuri, iar spitalele ar trebui să opteze pentru alte produse dezinfectante.

Te-ar mai interesa: Trei dintre probele recoltate de la cei 28 de spor...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri