Sari la conținut

„Superbunica”, povestea incredibilă a femeii de 116 ani. Oamenii de știință sunt uimiți: îi studiază ADN-ul pentru a descoperi secretul longevității și pentru „a dezvolta leacuri noi pentru boli”

Maria Branyas Morera
Credit Foto: Twitter
Maria Branyas Morera este cea mai în vârstă persoană din lume

„Superbunica”, povestea incredibilă a femeii de 116 ani. Oamenii de știință sunt uimiți: îi studiază ADN-ul pentru a descoperi secretul longevității și pentru „a dezvolta leacuri noi pentru boli”

O „Superbunica” spaniolă, considerată în acest moment cea mai în vârstă femeie din lume, a supraviețuit Covid-ului, unui război civil, unui cutremur mortal și unui incendiu major.

Și, în ciuda acestor tragedii, femeia de 116 ani nu are alte complicații de sănătate în afară de probleme de auz și mobilitate. Iar oamenii de știință vor să știe cum de este cu putință acest lucru.

Secretul celei mai în vârstă femei din lume: „Sunt sănătoasă tun”

Maria Branyas Morera este o supercentenară spaniolă născută în America, care, la vârsta de 116 ani și 228 de zile, a fost decretată cea mai în vârstă persoană în viață verificată din lume de la moartea lui Lucile Randon, pe 17 ianuarie 2023.

Spre deosebire de majoritatea oamenilor de vârsta ei, Superbunica, așa cum o alintă toată lumea, nu are probleme cardiovasculare și își poate aminti cu ușurință povești de la vârsta de patru ani.

Credit foto: The Sun

Cercetătorii au prelevat acum mostre de ADN de la femeia de 116 ani, în încercarea de a-i descoperi secretele și de a dezvolta leacuri pentru boli.

Femeia a spus că eliminarea „oamenilor toxici”, evitarea „excesului” și consumul de iaurt natural în fiecare zi au fost ingrediente esențiale pentru a trăi o viață lungă.

Cercetătorul spaniol Manel Esteller, care a vizitat-o pe Maria la casa ei de îngrijire din Olot, Gerona la începutul acestui an, a declarat pentru ziarul spaniol ABC:

„Este incredibilă. Are capul complet lucid. Își amintește cu o claritate impresionantă episoade de pe când avea doar patru ani și nu prezintă nicio boală cardiovasculară, frecventă la persoanele în vârstă. Singurul lucru pe care îl are sunt problemele de mobilitate și auz”.

Dr. Esteller, un lider mondial în genetică, este interesat de rolurile pe care atât natura, cât și hrănirea le-au jucat în longevitatea Mariei. 

„Este clar că există o componentă genetică pentru că sunt mai mulți membri ai familiei ei care au peste 90 de ani”, a mai spus dr. Esteller, potrivit The Sun.

Maria s-a născut la San Francisco pe 4 martie 1907 într-o familie spaniolă expatriată, revenind în Catalonia în 1915, pe măsură ce sănătatea tatălui ei, dar și situația financiară,  s-a deteriorat.

Maria Branyas Morera
Credit foto: Twitter

„Nu am suferit de nicio boală și nu am fost niciodată operată”

Bătrâna de 116 ani a împărtășit anterior pentru X/Twitter: „Întotdeauna am mâncat puțin, dar de toate și nu am urmat niciodată niciun regim. „Nu am suferit de nicio boală și nu am trecut printr-o sală de operație”.

Superbunica spune că a avut viață lungă pentru că a avut parte de „ordine, liniște, conexiune bună cu familia și prietenii, contact cu natura, stabilitate emoțională, multă pozitivitate și departe de oameni toxici, precum și gene și „noroc”.

Maria Branyas Morera
Credit Foto: Twitter

Studiul va analiza șase miliarde de segmente din ADN-ul Mariei, concentrându-se pe 200 de gene care sunt direct legate de îmbătrânire, rezultatele fiind comparate cu fiica ei mijlocie, în vârstă de 79 de ani. Maria are o altă fiică mai mare, care are 90 de ani și un fiu care a murit într-un accident la 77 de ani.

Dr. Esteller a spus că speră că studiul va permite dezvoltarea de medicamente capabile să abordeze bolile neurodegenerative sau cardiovasculare asociate cu vârsta și cancerul.

„Ceea ce este clar este că este o persoană cu o capacitate extraordinară de rezistență… Este o adevărată supraviețuitoare”, a mai spus dr. Esteller. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel