Sari la conținut

Superluna, efect asupra sănătății: mulți ajung la urgență! Medic celebru: Risc suicidar crescut

Luna Plina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Efectele lunii pline asupra omului

Superluna este fenomenul astronomic vizibil pe cerul României, în noaptea de miercuri, 30 august. Oamenii de știință au explicat că acest fenomen are loc atunci când Luna se află la o distanță foarte mică de Pământ, adică 357.267 de kilometri.

Pentru că e a doua Lună Plină a lunii august este cunoscută sub numele de Lună Albastră. În astrologie Luna Plină reprezintă o oportunitate de a elibera trecutul și de a renunța la piedicile care nu ne lasă să îmbrățișăm noi oportunități cu o claritate reînnoită.

În ceea ce privește efectele asupra sănătății, Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași a realizat topul evenimentelor medicale care se produc sub influența SuperLunii.

„Atenție foarte mare dacă faceți parte din anturajul unui astfel de pacient, ar trebui să fie consultat de urgență”, recomandă medicul.

Iată la ce să fim atenţi.

Ameteli, depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei

Medic celebru: Risc suicidar crescut în această perioadă

„O realitate clară este că tot mai mulți pacienți ajung în serviciul de urgență cu sindroame migrenoide, cu cefalee, cu sindroame vertiginoase, cu tulburări de somn sau tulburare de comportament alimentar tocmai în această perioadă.

Dacă vorbim despre cei cu labilități psihoemoționale sau probleme de ordin psihologic, și psihologii avertizează că există un risc suicidar crescut în această perioadă.

Pe de altă parte nu pot să nu remarc faptul că patologia traumatică și suicidară este cea care domină la astfel de categorii de pacienți și din păcate, să știți că și în acest moment la spital au ajuns foarte multe cazuri.

Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în anii trecuți să știți că chiar se observă o inversiune, dacă vreți, a metodelor suicidare.

Suntem obișnuiți în mod uzual cu intoxicațiile medicamentoase sau cu produse din gospodărie.”

Superluna, efect asupra sănătății: mulți ajung la urgență!

„În această perioadă apăreau formele severe cu strangulare, înecare, iar cel mai important, cel puțin din punctul nostru de vedere, este numărul de pacienți cu crize epileptice extrem de numeroși, care ajung în această perioadă în serviciu de urgență. Pe de altă parte, trebuie să spunem totuși lucruri pe nume.

Cu toate aceste variații de patologie sezonieră, nu putem spune că există o legătură directă până când nu vor fi studii clare care se confirmă acest lucru, dar recomand în continuare membrilor familiilor sau celor din anturaj care observă pacienți cu ideație suicidară sau cu modificări comportamentale să consulte de urgență un psiholog sau un psihiatru pentru a nu se ajunge la deznodământul tragic în astfel de situații.

Pentru că par minore aceste tulburări neurologice, aceste sindroame migrenoide care pot crea un grad important de disconfort, s-ar putea să fie semnalul de alarmă că se întâmplă ceva și că este nevoie să fie evaluat un astfel de pacient și nu putem da toate aceste efecte doar pe faptul că există această lună plină.

Realitatea arată că numărul de cazuri este crescut în această perioadă, dar prudența și evaluarea rapidă unor astfel de pacienți ne poți scuti de multe neplăceri.

Țin minte că eram de gardă în august 2014 când a mai fost o astfel de Superlună.

Atunci numărul de cazuri a fost important și chiar au fost numeroase lucruri care ar trebui să fie rezolvate în timp util, în așa fel încât viața pacienților să fie protejată”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena 3.

Evenimentele medicale care se produc în această perioadă

Potrivit medicului cele mai frecvente evenimente în această perioadă sunt sindroamele migrenoide, durerile de cap și sindroamele vertiginoase, urmate de crizele epileptice și pacienți cu risc suicidar major.

„În aceste perioade tot ceea ce înseamnă patologie traumatică, accidente casnice, accidente rutiere, tot ceea ce înseamnă risc suicidare, intoxicații acute medicamentoase sunt cu 10-15 % cel puțin mai numeroase decât în alte zile.

Atenție foarte mare dacă faceți parte din anturajul unui astfel de pacient, ar trebui să fie consultat de urgență pentru a nu se ajunge în situații dramatice pe care nu și le dorește nimeni.

Faptul că există un fenomen astronomic și că există această patologie sezonieră ar trebui confirmat în mai multe studii de specialitate, în așa fel încât poate, cine știe, se vor găsi și alte tipuri de soluții, inclusiv de prevenție în astfel de situații, în așa fel încât aceste cazuri să fie mai puține, chiar și când se întâmplă aceste fenomene astrologice”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.