Sari la conținut

Vrei oase și articulații sănătoase la bătrânețe? Adoptă ACESTE schimbări cheie ale stilului de viață, chiar acum

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Vrei oase și articulații sănătoase la bătrânețe? Adoptă ACESTE schimbări cheie ale stilului de viață.

Pe măsură ce împlinești 50 de ani, corpul începe să sufere mai multe modificări care duc la multă uzură și deteriorare internă. Cu toate acestea, medicii cred că toate afecțiunile legate de vârsta înaintată pot fi evitate dacă ai grijă de tine în mod corespunzător, aducând unele schimbări în stilul de viață.

Pe măsură ce îmbătrânim, oasele noastre încep să se reducă în masă, ceea ce duce la degenerarea oaselor și crește șansele de fractură.

Medicii cred că majoritatea oamenilor își ating maximul de masă osoasă la vârsta de 30 de ani, iar după această vârstă încep să o piardă, ceea ce duce la afecțiuni precum osteoporoza și alte tipuri de artrită care nu au tratament.

Ce afectează sănătatea oaselor la bătrânețe?

Medicii cred că anumiți factori afectează oasele și articulațiile la bătrânețe, printre care

1. Calciu: O dietă săracă în calciu, în special la femei, poate duce la degenerarea timpurie a oaselor și la un risc precoce de fracturi.

2. Lipsa activității fizice: Un stil de viață fizic inactiv sau sedentar duce la un risc mai mare de osteoporoză.

3. Fumatul și alcoolul: Consumul continuu de tutun și alcool în exces pot reduce densitatea minerală osoasă.

4. Tulburări de alimentație: Restricționarea alimentelor hrănitoare și respectarea dietelor la modă pot fi dăunătoare sănătății oaselor.

Cum să obțineți oase și articulații sănătoase la bătrânețe?

Pentru o structură puternică, este important să adoptați câteva schimbări de stil de viață în primii ani, pentru a culege mai târziu beneficiile unor oase și articulații puternice și sănătoase.

  • Nutriție: Este important să consumați o dietă echilibrată, plină cu fructe, legume, cereale și leguminoase care pot întări oasele și oferă nutriția necesară. Mineralele precum calciul, manganul, potasiul etc. sunt bune pentru sănătatea oaselor. Potrivit medicilor, alocația alimentară recomandată pentru adulții cu vârsta între 19-50 de ani este de 1000 mg de calciu pe zi, care poate fi obținut din lapte și produse lactate, legume verzi și citrice proaspete.
  • Exerciții fizice: Este foarte important să vă mențineți în formă și sănătoși prin exerciții fizice și antrenamente. Pentru adulți, se recomandă să se antreneze cel puțin 30 de minute pe zi pentru a menține oasele și mușchii puternici. Exercițiile fizice mențin, de asemenea, greutatea, care este esențială pentru menținerea oaselor mai puternice, deoarece persoanele obeze sunt mai predispuse la osteoporoză și artrită.
  • Renunțați la țigări și cofeină: Este imperativ să renunțați la tutun și la produsele cu cofeină care sunt dăunătoare și reduc densitatea minerală osoasă la un nivel considerabil.
  • Faceți teste regulate: Medicii recomandă tuturor persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, în special femeile să facă un test de densitate minerală osoasă. Femeile care ajung în stadiul de menopauză ar trebui să fie controlate anual, deoarece sunt mai predispuse la deteriorarea oaselor.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel