Sari la conținut

Suplimente: vitamina care poate crește semnificativ riscul de cancer atunci când este luată pe termen lung

Luarea suplimentelor de vitamine vă poate îmbunătăți sănătatea, dar majoritatea oamenilor ar trebui să poată obține toate vitaminele de care au nevoie prin dieta lor. Acest mijloc de consum poate fi, de asemenea, mai sigur. Într-un studiu, administrarea unui supliment de vitamine popular pe parcursul a doi până la trei ani a fost asociată „în mod semnificativ” cu un risc crescut de cancer.

Organismul are nevoie de o varietate de vitamine pentru a funcționa. Una dintre cele mai importante este vitamina B12, care ajută la menținerea sănătoasă a sângelui și a celulelor nervoase ale corpului și ajută la formarea ADN-ului. Cu toate acestea, modul în care consumați vitamina poate determina beneficiul și riscul acesteia. Aceasta este concluzia unui studiu care examinează efectele suplimentării cu vitamina B12.

Concluzia îngrijorătoare a studiului, publicat în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, este că „efectul pe termen lung” al suplimentării atât cu acid folic, cât și cu vitamina B12 poate crește riscul de cancer.

Acidul folic este versiunea artificială a vitaminei folate (cunoscută și sub denumirea de vitamina B9). La fel ca B12, acidul folic ajută organismul să producă globule roșii sănătoase și se găsește în anumite alimente.

Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate pot fi anulate atunci când sunt suplimentare cu aceste vitamine pe parcursul unui număr de ani, sugerează studiul.

Scopul studiului a fost de a evalua efectul pe termen lung al suplimentării atât cu acid folic, cât și cu vitamina B12 asupra incidenței cancerului general și asupra cancerului colorectal în studiul Vitaminele B pentru prevenirea fracturilor osteoporotice (B-PROOF).

Studiul B-PROOF este un studiu controlat randomizat asupra suplimentelor cu vitamina B12 și acid folic pentru riscul de fractură la persoanele în vârstă.

Studiul a fost conceput pentru a evalua efectul a doi până la trei ani de suplimentare zilnice cu acid folic (400 μg) și vitamina B12 (500 μg) față de placebo asupra incidenței fracturilor.

Informațiile despre incidența cancerului au fost obținute din registrul olandez al cancerului.

Cercetătorii au descoperit că „alocarea vitaminelor B a fost asociată cu un risc mai mare de cancer general”.

Mai mult, vitaminele B au fost asociate „în mod semnificativ” cu un risc mai mare de cancer colorectal, au raportat ei.

Cancerul colorectal începe în colon sau rect. Aceste tipuri de cancer pot fi numite și cancer de colon sau cancer rectal, în funcție de locul în care încep.

„Suplimentele cu acid folic și vitamina B12 au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal”, au concluzionat cercetătorii.

Descoperirea se bazează pe dovezi anterioare, publicate în The Journal of the American Medical Association.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel