Sari la conținut

Suplimentul care poate ucide celulele creierului

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Constatările evidențiază efectele nocive ale administrării anumitor suplimente în doze extrem de mari pentru perioade îndelungate.

Printre cele mai populare suplimente disponibile pentru consumatori se numără cele concepute pentru a îmbunătăți performanța fizică și nivelul de energie. Cu toate acestea, juriul este încă în curs de stabilire cu privire la eficacitatea și siguranța anumitor suplimente de fitness. Unele cercetări sugerează că administrarea anumitor aminoacizi în doze foarte mari s-ar putea dovedi problematică pentru celulele creierului.

Potrivit Science Daily, L-norvalina este un ingredient utilizat pe scară largă în suplimentele de culturism și este promovat ca un compus care poate stimula antrenamentele și ajuta la recuperare.

„Compuși similari au fost legați de bolile neurodegenerative, iar un studiu pe celule umane sugerează că L-norvalina poate provoca, de asemenea, daune celulelor cerebrale”, explică portalul de sănătate.

Studiu: Suplimentul care poate ucide celulele creierului

În 2019, un studiu publicat în revista Toxicology in Vitro, a sugerat că aminoacidul ar putea face celulele nesănătoase și le-ar putea ucide pe acelea „chiar și la concentrații relativ mici”, a relatat Science Daily.

Studiul, condus de Kate Samardzic, doctorandă la Școala de Științe ale Vieții de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, a sugerat că aminoacidul ar putea prezenta un risc pentru culturisti și sportivi.

Samardzic a explicat: „Necesarul de proteine este mai mare la persoanele foarte active, iar proteinele sunt considerate a îmbunătăți și a crește performanța.

„Cererea de aminoacizi în suplimente s-a extins, dar pe lângă aminoacizii normali care construiesc proteine, se iau și alți aminoacizi „neproteici”.

„Unii aminoacizi neproteici sunt toxici, deoarece pot imita aminoacizii proteici și pot înșela organismul să producă proteine defectuoase; o proprietate folosită de unele plante pentru a ucide prădătorii.

„Unele plante pot chiar să elibereze aminoacizi neproteici în sol pentru a ucide alte plante, astfel încât acestea să aibă acces la toți nutrienții.

S-a explicat că suplimentele ar putea permite inițial celulelor să producă mai multă energie.

Cu toate acestea, în cele din urmă, mașinăria celulară care generează energia se deteriorează.

Profesorul asociat Ken Rodgers, care a condus cercetarea, a declarat că oamenii iau suplimente fără să știe care ar putea fi consecințele pe termen lung.

Cu toate acestea, alte rapoarte au contestat rezultatele, sugerând că suplimentul ar putea să nu fie atât de toxic pe cât s-a raportat.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel