Sari la conținut

Tânără de 25 de ani, ucisă de gripă. Nu avea alte afecțiuni

Din cuprinsul articolului

O femeie de doar 25 ani, fără afecțiuni preexistente a murit de gripă. Joi, 5 ianuarie 2023, autoritățile au comunicat primele două decese din cauza gripei în România.

Mai exact, este vorba de o tânără în vârstă de 25 de ani și de o femeie în vârstă de 50 de ani, ambele din Capitală, conform Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Conform CNSCBT, au fost comunicate primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon.

Primul caz a fost confirmat la o tânără în vârstă de 25 de ani, din Capitală, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal. Femeia a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3.

Al doilea caz a fost la o femeie în vârstă de 50 de ani, tot din București, care avea probleme medicale preexistente, dar era nevaccinată antigripal. Și aceasta a fost confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

Stare de alertă epidemică

În săptămâna 26 decembrie- 1 ianaurie au fost raportate 154 cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B), transmit jurnaliștii de la Mediafax.

Ministrul Sănătății a susținut joi o conferință de presă în care a vorbit despre explozia cazurilor de gripă din România și despre măsurile recomandate a fi luate. La conferința de presă a participat și ministrul Educației, Ligia Deca.

Conform ministrului Sănătățíi, sezonul de gripă a venit mai repede față de anii precedenți, iar rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%. Vârful sezonului gripal este așteptat la mijlocul lunii februarie.

În cadrul conferinței, Alexandru Rafila a declarat faptul că rata de pozitivare la gripă este în prezent de 37%. Conform ministrului, este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere.

Ministrul a afirmat însă că nu va fi declarată epidemie de gripă, ci stare de alertă epidemică.

„Scopul conferinței de presă e de a explica contextul epidemic legat de gripă și pe de altă parte măsuri și recomandări. Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.”, a declarat ministrul.

Cursurile şcolare vor fi reluate normal şi nu sunt luate în calcul suspendarea sau desfăşurarea online, a anunţat Ministerul Educaţiei după şedinţa convocată de Ministerul Sănătăţii.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel