Sari la conținut

Țara care se confruntă cu sute de noi cazuri cu subvarianta COVID JN.1, încă din prima zi a anului 2024. Principalele simptome

Suvarianta JN.1
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Principalele simptome ale variantei Covid JN.1

Țara cu sute de noi cazuri cu subvarianta COVID JN.1. În urmă cu două săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății a declarat  JN.1 o „variantă de interes” – o denumire care se aplică variantelor care generează noi cazuri și au modificări genetice care le-ar putea ajuta să se răspândească sau să evite imunitatea.

Dar până acum, boala cauzată de JN.1 – care, la fel ca toate celelalte variante care au câștigat dominație de la începutul lui 2022, este un descendent al omicronului – nu pare mai gravă decât cazurile anterioare de Covid.

Țara cu sute de noi cazuri cu subvarianta COVID JN.1

Israelul se confruntă cu o creștere a cazurilor de Covid, cu subvarianta JN.1, chiar de la începutul anului 2024. Aproximativ 200 de israelieni au contractat varianta de coronavirus JN.1, o subvarianță extrem de contagioasă care începe să domine cel mai recent val de infecții cu COVID-19, potrivit Jerusalem Post.

Ministerul Sănătății a confirmat raportul, adăugând că Israelul a înregistrat o mică creștere a ratelor de morbiditate… aproximativ 200 de cazuri ale subvariantei au fost înregistrate în Israel”.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au emis un avertisment luna trecută că răspândirea rapidă a subvariantei ar putea forța spitalele din SUA să înceapă pregătirea pentru un număr mare de spitalizări.

Cu toate acestea, datele timpurii sugerează că aceste vaccinuri au fost mai puțin eficiente în neutralizarea tulpinii. CDC anticipează că JN.1 va continua să crească.

În acest moment, CDC nu știe în ce măsură JN.1 poate contribui la aceste creșteri sau posibile creșteri în restul lunii decembrie. Un grup de experți reunit de Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat luna aceasta că modificările din JN.1 nu sunt suficient de semnificative pentru a necesita o nouă revizuire a vaccinurilor actuale.

Simptome ale variantei Covid JN.1

Temperaturile scăzute și adunările festive pot permite virusului să se răspândească mai ușor.

Covid JN.1 este o subvarianta a liniei Omicron si este mai transmisibila în comparatie cu tulpinile anterioare. Experții spun că se răspândește mai repede decât celelalte variante Omicron, dar nu provoacă o boală mai gravă.

Iată doar câteva dintre simptomele comune ale Covid JN.1:

  • febră,
  • tuse,
  • răceală,
  • dureri de cap,
  • tulburări gastrointestinale,
  • probleme de respirație.

Experții avertizează că cei cu comorbidități sau care au suferit leziuni pulmonare în valuri anterioare trebuie să fie atenți deoarece noua variantă îi poate afecta mai mult.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel