Sari la conținut

Țara în care varianta Delta a dispărut brusc. Oamenii de știință sunt șocați

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Țara în care varianta Delta a dispărut brusc. Oamenii de știință sunt șocați și susțin că e vorba de o „catastrofă de eroare”.

Un fenomen neașteptat are loc în Japonia, unde al cincilea val al pandemiei de coronavirus a dispărut atât de dramatic, încât unii oameni de știință sunt nedumeriți de ce s-a întâmplat.

Japonia se numără printre cele mai imunizate din lume anti-covid. Până vineri, peste 94,5 milioane de oameni, sau aproape trei sferturi din populația sa de 125 de milioane, au primit ambele doze.

Cazurile zilnice de Covid-19 au scăzut. Sâmbătă, 202 noi infecții au fost raportate la nivel național, comparativ cu peste 25.000 în urmă cu doar trei luni. Tokyo a avut 24 de cazuri, comparativ cu un record de 15.773 la 13 august, la câteva zile după ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice din 2020.

Japonia, țara în care varianta Delta a dispărut brusc

În acest context, o echipă de cercetători niponi sugerează că tulpina Delta, extrem de infecțioasă, a suferit mutații în dispariție. Potrivit specialiștilor, scăderea a fost atribuită ratelor ridicate de vaccinare, acceptării publice a măștilor și altor factori. Cu toate acestea, unii cercetători spun că scăderea a fost unic semnificativă, în comparație cu alte națiuni cu condiții similare.

Potrivit Japan Times, Ituro Inoue, genetician la Institutul Național de Genetică, consideră că Japonia a avut norocul de a fi martor la eliminarea tulpinii Delta, care s-ar fi eradicat singură.

Inoue și colegii săi, care cercetau de mult timp mutațiile SARS-CoV-2 și modul în care acestea sunt afectate de proteina nsp14, care este crucială pentru reproducerea virusului, au explicat în ce constă „misterul” acestei dispariții.

Oamenii de știință susțin că e vorba de o „catastrofă de eroare”

Virușii ARN, precum cel care provoacă Covid-19, tind să aibă o rată de mutație foarte mare, ceea ce îi ajută să se adapteze rapid la schimbările din mediu.

Cu toate acestea, acest lucru deschide ușa pentru o așa-numită „catastrofă de eroare”, când mutațiile rele se adună și în cele din urmă duc la dispariția completă a unei tulpini.

Proteina nsp14 pare să ofere o formă de corectare a erorilor care ajută genomul virusului să rămână sub pragul „catastrofei erorii”.

În cazul celui de-al cincilea val de Covid-19 din Japonia, varianta Delta nsp14 a eșuat, generând astfel „catastrofa de eroare” şi, implicit, dispariţia tulpinii.

„Am fost literalmente șocați să vedem descoperirile. Varianta Delta din Japonia a fost foarte transmisibilă. Dar, pe măsură ce mutațiile s-au acumulat, credem că în cele din urmă a devenit un virus defect și nu a putut să facă copii ale lui însuși”, a declarat cercetătorul, pentru sursei citate.

Teoria ar putea fi relevantă pentru tulpina anterioară de SARS, care a fost identificată în 2003, explicându-se astfel de ce nu a provocat o pandemie.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel