Sari la conținut

Te-ai întrebat vreodată cum unii oameni par să nu îmbătrânească niciodată? Top alimente anti-îmbătrânire de consumat

rețeta tinereții

Te-ai întrebat vreodată cum unii oameni par să nu îmbătrânească niciodată? Parcă par cu zeci de ani mai tineri decât vârsta lor reală? În timp ce o parte din aspectul lor poate fi atribuită geneticii lor, cercetările arată că dieta ta joacă un rol mult mai important în procesul de îmbătrânire. Aceasta înseamnă că, deși îmbătrânirea este o parte inevitabilă a vieții, există lucruri pe care le poți face pentru a o încetini.

🥑Top  alimente anti-îmbătrânire

A îmbătrâni cu grație nu înseamnă a încerca să arăți ca și cum ai avea 21 de ani pentru totdeauna. Este vorba de a-ți trăi cea mai bună viață și de a avea sănătatea fizică și mentală pentru a te bucura de ea. Ca o sticlă de vin, poți îmbunătăți cu vârsta, cu îngrijirea potrivită.

Există literalmente sute de alimente bune pentru tine care te vor lăsa să te simți fără vârstă. În articolul  de astăzi, vom trece peste primele 10 alimente anti-îmbătrânire pe care ar trebui să le consumi dacă vrei să-ți îmbunătățești sănătatea, să fii atent din punct de vedere mental și să-ți ajuți corpul să rămână tânăr din interior.

De la a avea mai multă energie la articulații fără durere, aceste alimente ușor de găsit vă vor menține să vă simțiți și să arăți cât mai bine. Când alegi să mănânci alimente care încetinesc în mod natural procesul de îmbătrânire, adaugă ani de calitate în viața ta și totul devine ușor.

 Avocado.

Când vine vorba de combaterea și inversarea semnelor de îmbătrânire, avocado este o necesitate. Aceste fructe bogate în nutrienți sunt în mod natural bogate în antioxidanți și conțin compuși antiinflamatori puternici, toți care ajută la încetinirea îmbătrânirii și la combaterea bolilor.

Doar jumătate dintr-un avocado crud conține 82 de micrograme de folat, un nutrient cheie care s-a dovedit a reduce riscul de cancer de prostată și de colon. Folatul ajută, de asemenea, la scăderea unei substanțe inflamatorii numită homocisteină. Homocisteina este un aminoacid produs de corpul dumneavoastră atunci când proteinele sunt descompuse. Nivelurile ridicate de homocisteină pot contribui la deteriorarea arterială și la formarea cheagurilor de sânge.

Dacă aveți probleme de mobilitate, grăsimile sănătoase din avocado, combinate cu nivelurile ridicate de vitamina K, ajută la prevenirea artritei, stimulând în același timp sănătatea oaselor. Fibrele alimentare din avocado vă pot ajuta, de asemenea, cu sistemul digestiv, în timp ce potasiul și magneziul găsite în acest superaliment pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale sau a infarctului.

Nu în ultimul rând, avocado conține luteină și zeaxantină, doi antioxidanți naturali care vă protejează ochii de daunele luminii UV, care pot ajuta la prevenirea cataractei și a degenerescenței maculare.

Afine

Aceste fructe minuscule sunt bogate în vitaminele A, B și C. Cea mai importantă componentă a afinelor sunt antocianinele, un antioxidant care s-a dovedit a lupta împotriva radicalilor liberi și încetinește daunele cauzate de vârstă asupra celulelor creierului. Sa constatat că consumul zilnic de afine îmbunătățește memoria și reduce deteriorarea celulelor creierului, ceea ce poate duce la demență sau boala Alzheimer.

Pe lângă faptul că vă ajută să vă mențineți mintea ascuțită, afinele ajută și la protejarea și la inversarea daunelor pielii cauzate de expunerea la soare. Studiile au descoperit că combinația de antociani și vitamina C din afine poate ajuta la creșterea producției de colagen, care ajută la menținerea pielii tinere și sănătoase.

Mango

Mango, numit și „regele fructelor” în unele părți ale lumii, nu este doar delicios, dar este și încărcat cu carotenoizi dietetici care vă protejează în mod natural pielea împotriva radiațiilor UV ale soarelui. Acest fruct tropical conține și un antioxidant unic numit mangiferină. În studii, cercetătorii au descoperit că mangiferina poate ajuta la protejarea celulelor inimii împotriva inflamației și a stresului oxidativ. De asemenea, sa descoperit că mangiferina ajută la scăderea colesterolului din sânge, a trigliceridelor și a nivelului de acizi grași liberi.

Somon sălbatic.

Alimentele care sunt în mod natural bogate în omega-3, cum ar fi nucile, somonul sălbatic sau chiar semințele de chia sunt cel mai bun prieten al pielii tale. Acizii grași omega-3 din aceste alimente ajută la menținerea ridurilor la distanță, menținând pielea moale și hidratată. De asemenea, Omega-3 vă poate proteja pielea împotriva daunelor UV. Un studiu a constatat că persoanele care au mâncat puțin mai mult de 5 uncii de pește bogat în omega-3 pe săptămână au scăzut dezvoltarea leziunilor cutanate precanceroase cu aproape 30 la sută. În plus, acizii grași omega-3 ajută în mod natural organismul să scadă producția de compuși legați de inflamație, cum ar fi eicosanoidele inflamatorii și citokinele. Mai multe studii au găsit în mod constant o legătură între aportul mai mare de acizi grași omega-3 și reducerea inflamației.

Pepene verde.

Cunoscut ca fiind unul dintre fitonutrienții cu cea mai mare protecție a pielii din natură, licopenul poate fi găsit în cantități mari în multe dintre culturile bogate ale verii, cum ar fi pepenele verde sau roșiile. Mai multe studii au arătat că licopenul poate ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor solare, a ridurilor și a cancerului. Acest lucru se datorează faptului că licopenul poate ajuta la prevenirea descompunerii colagenului din piele, care este responsabil pentru menținerea pielii suple și fără riduri.

Licopenul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor cronice. De fapt, un studiu a constatat că persoanele cu cele mai mari cantități de acest fitonutrient aveau un risc mai scăzut de boli de inimă. Licopenul este, de asemenea, activ împotriva toxinelor din fumul de țigară, fumatul pasiv și poluarea aerului.

Pepenele verde este una dintre puținele surse de licopen care este ușor disponibilă pentru corpul uman fără încălzire sau gătit. Roșiile sunt o altă sursă bună de licopen, pe care o puteți face mai absorbabilă la nivel celular, gătindu-le ușor cu puțină grăsime sănătoasă, cum ar fi uleiul de măsline sau de nucă de cocos.

Rodii.

Rodiile sunt considerate un superaliment din cauza nivelului lor ridicat de polifenoli și antioxidanți anti-îmbătrânire. S-a demonstrat că acești nutrienți ajută la prevenirea unei varietăți de probleme de sănătate, inclusiv combaterea cancerului, prevenirea hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă.

Rodiile sunt una dintre cele mai bune surse de elagitanine, de care organismul are nevoie pentru a produce o moleculă numită „urolitină A”. Oamenii de știință au descoperit că acest compus natural are capacitatea de a influența mitocondriile și sănătatea celulară într-un mod foarte pozitiv. S-a descoperit că urolitina A restabilește capacitatea celulei de a energiza mitocondriile, puterea celulei.

De asemenea, rodiile sunt cunoscute pentru a proteja pielea împotriva efectelor adverse ale razelor UV și pentru a îmbunătăți vindecarea rănilor. Alte beneficii suplimentare ale acestui fruct includ întărirea sistemului imunitar, prevenirea creșterii cancerului, protejarea împotriva bolii Alzheimer, reducerea inflamației intestinale și combaterea bolilor de inimă. Asigurați-vă întotdeauna că mâncați întregul fruct sau că beți suc de rodie pur, fără adaos de zahăr, pentru a obține cele mai bune beneficii pentru sănătate.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel