Sari la conținut

Te-ai întrebat vreodată de ce scoți picioarele din pătură în timp ce dormi? Iată explicația științifică

lenjerie de pat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
produse casnice care ne pot imbolnavi

A dormi cu un picior afară din pătură este un obicei pentru mulți, mai ales vara. Cu toate acestea, puțini știu că acel picior care iese din pătură sau cearșaf are o funcție importantă de termoreglare a corpului.

Pentru a adormi este necesar să răcești corpul câteva grade, mai ales vara și pentru asta extremitățile sunt esențiale.

De ce scoți piciorul din pătură, în timpul nopții, potrivit științei

Potrivit cercetărilor publicate în Aviation, Space and Environmental Medicine, răcirea mâinilor și/sau a picioarelor este una dintre cele mai eficiente modalități de a scădea temperatura corpului.

Când ne acoperim, temperatura corpului crește, astfel încât termoreceptorii din picioare, corpusculii Ruffini care detectează căldura și corpusculii Krause care detectează frigul, sunt activați și sunt îndepărtați aproape inconștient din pătură pentru a se regla.

În aceeași logică, dormitul cu șosete în picioare joacă, de asemenea, un rol fundamental, deoarece ajutând la încălzirea acelei părți a corpului, ajută la răcirea restului corpului în acele grade necesare.

„Dovezile sugerează că folosirea șosetelor sau a altor metode de încălzire a picioarelor poate reduce temperatura corpului corpului și vă poate ajuta să adormiți mai repede”, explică Sleep Foundation, potrivit HuffPost.

Acest lucru este subliniat și de un studiu din 2018 în care s-a arătat că „încălzirea picioarelor folosind șosete pe întreaga perioadă de somn de 7 ore a îmbunătățit calitatea somnului prin accelerarea apariției somnului și menținerea relaxării corpului în timp ce adormi, fără a modifica operațiunile. în miezul homeotermic”.

„Mecanismele fiziologice ale eficacității sale s-ar putea datora modulării proprietăților de activare a neuronilor activi în timpul somnului și reducerii fluxului sanguin cerebral, care au fost activate prin reducerea diferențelor de temperatură a pielii, ceea ce a avut ca rezultat „căldura distribuită uniform pe tot corpul”, au indicat ei în cercetare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel