Sari la conținut

Te ajută cu adevărat țigările electronice să te lași de fumat?

tigari electronice
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
alternativele de renunțare la fumat

Te ajută cu adevărat țigările electronice să te lași de fumat?

Sunt țigările electronice cu adevărat un ajutor eficient pentru a renunța la fumat? Da sau nu, vapatul este mai bun pentru sănătatea ta decât fumatul? Răspunsuri de la un specialist tutun și un epidemiolog.

Țigările electronice, un alt mijloc de a renunța la fumat

În urmă cu doi ani, 7,3% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-75 de ani au raportat vaping, 5,5% au raportat că fumează zilnic, conform ultimelor cifre de la Santé Publique France.

În doar câțiva ani, fumătorii au adoptat țigările electronice ca un alt mijloc de a renunța la fumat . Cu toate acestea, într-un raport mai vechi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat țigările electronice pentru că sunt „fără îndoială dăunătoare”.

Un studiu recent arată o rată de renunțare de 35% la 6 luni și încă 18% abstinență la 1 an în rândul utilizatorilor de țigări electronice ( New England Journal of Medicine , 2019). În medie, crește șansele de a renunța cu mai mult de jumătate, 50 până la 60%.

Este mai eficient decât înlocuitorii de nicotină

Tigari
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Persoanele care combină țigările electronice cu nicotină

Conform analizei Cochrane, actualizată la începutul anului 2024, care analizează rezultatele a 88 de studii, persoanele care combină țigările electronice cu nicotină au mai multe șanse să renunțe la fumat decât cele care folosesc înlocuitori de nicotină . Rata de renunțare la 6 luni este de fapt mai mare: la fiecare 100 de fumători, încă 4 au reușit să renunțe la țigări electronice comparativ cu înlocuitorii.

Totuși, nu trebuie să ezitați să le folosiți pe ambele, mai ales la început, spune dr. Marion Adler.

„Folosește un lichid cu o doză suficientă de nicotină pentru a face să dispară rapid dorința de a fuma. Încercăm apoi să reducem frecvența vapingului, apoi doza de nicotină în etape, de îndată ce dorința este mai puțin puternică”, mai spune medicul Adler.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel