Sari la conținut

76% dintre români doresc că fumătorii adulți ar trebui să primească informații despre produsele fără fum

studiu despre țigări
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
informatii corecte despre fumat

Din cuprinsul articolului

76% dintre români doresc că fumătorii adulți ar trebui să primească informații despre produsele fără fum

Cel mai recent sondaj publicat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru Philip Morris International (PMI) arată că există un nivel ridicat de acceptare în rândul cetățenilor europeni pentru produsele fără fum, precum tutunul încălzit. Astfel, două treimi (66%) dintre adulții chestionați cred că fumătorii pot fi încurajați să treacă la alternative fundamentate științific prin impozitarea acestor produse la un nivel mai scăzut decât țigările, dar totuși suficient de mare pentru a descuraja utilizarea de către tineri sau nefumători.

Studiu despre alternative inovatoare, fără fum
Sursă foto: Fhilip Morris International

Respondenții români consideră că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare consecințele politicilor fiscale și au opinii puternice cu privire la modul în care liderii europeni ar trebui să trateze acest tip de produse:

• 76% dintre românii respondenți consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum, care, deși nu sunt lipsite de riscuri, reprezintă o alternativă mai bună la continuarea fumatului.
• 72% dintre românii respondenți consideră că guvernele pot ajuta la îmbunătățirea sănătății publice prin politici care încurajează fumătorii care nu renunță integral la fumat să treacă la alternative inovatoare, fără fum, care au potențialul de a fi mai puțin dăunătoare în comparație cu fumatul.
• 72% dintre românii respondenți cred că Uniunea Europeană ar trebui să aloce timp și resurse pentru eradicarea fumatului, prin încurajarea tuturor fumătorilor fie să renunțe complet, fie să treacă la alternative mai bune la fumat, fundamentate științific.

Fumătorii români
Sursă foto: Fhilip Morris International


„Aceste cifre demonstrează încă o dată că accesul la informații corecte este critic, cu atât mai mult când este vorba de progresele din știință și tehnologie. Credem că știința ne poate ajuta să avem o conversație constructivă cu autoritățile de reglementare și cu comunitatea medicală. Doar așa putem să oferim celor aproape 4 milioane de fumători români adulți soluţii fundamentate științific, care să-i îndepărteze pentru totdeauna de ţigări. Ne dorim ca factorii de decizie să ia în considerare impactul benefic al produselor fără fum și să integreze conceptul de reducere a efectelor nocive ale tutunului ca o componentă cheie a politicilor de control al tutunului”, a declarat Emma Zeicescu, Director Communications, Philip Morris România.

Reducerea efectelor nocive

În România, 70% dintre respondenți sunt de acord că organizații precum Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să se concentreze mai mult pe reducerea efectelor nocive și să încurajeze fumătorii să utilizeze produse potențial mai puțin dăunătoare în loc să încerce să elimine complet consumul de tutun.

 

„Rezultatele acestui sondaj sugerează că există o discrepanță între politicieni și cetățenii pe care aceștia îi guvernează și îi reprezintă atunci când vine vorba de politicile referitoare la tutun”, a declarat președintele Povaddo, William Stewart.

„Abordarea Uniunii Europene în ceea ce privește aceste politici pare să se concentreze mai degrabă pe un obiectiv nerealist, acela de a eradica consumul de nicotină, în timp ce majoritatea cetățenilor sunt receptivi la conceptul pragmatic de reducere a efectelor nocive ale tutunului și încurajează fumătorii să folosească produse cu nicotină mai puțin nocive.”

De asemenea, sondajul arată că în Europa există o înțelegere ridicată a impactului pe care îl are comerțul ilicit cu produse care conțin tutun și nicotină. Astfel, 60% dintre respondenții la nivel european cred că țara lor suferă din cauza comerțului ilicit cu produse care conțin tutun și nicotină. În plan local, procentul este mai mare, astfel șapte din zece respondenți români (69%) consideră că România are o problemă legată de comerțul ilicit de produse din tutun și de produse ce conțin nicotină.

• 75% dintre respondenți sunt de acord că interzicerea anumitor produse din tutun și a altora ce conțin nicotină nu va conduce, de fapt, la o scădere a consumului. În schimb, consumatorii vor căuta aceste produse pe piața neagră.
• 68% sunt de acord că comerțul ilicit cu produse din tutun și cu produse ce conțin nicotină, în general, subminează eforturile de reducere a ratei fumatului.
• 74% sunt de acord că traficul ilicit cu produse din tutun și cu produse ce conțin nicotină poate avea consecințe negative grave asupra securității, siguranței și sănătății publice din România.
• 6% dintre respondenții români au identificat corect că în 2022 s-au înregistrat pierderi la bugetul de stat între 200 și 400 de milioane EUR din cauza comerțului ilicit cu aceste produse.

Metodologia sondajului
Povaddo a realizat sondajul online în numele PMI în perioada 29 decembrie 2023 -31 ianuarie 2024. Sondajul a fost realizat în rândul a peste 14.110 de adulți din populația generală cu vârsta de minimum 18 ani, din 14 țări: Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Ucraina.

În fiecare țară au fost realizate aproximativ 1.000 de interviuri online. Datele sunt ponderate pentru a fi reprezentative pentru populația online din fiecare țară în ceea ce privește următoarele variabile: vârsta, sexul și consumul de tutun / nicotină din fiecare piață, conform cu statisticile naționale. Per ansamblu, rezultatele sunt precise cu o marjă de eroare de ±1%. La nivel de țară rezultatele prezintă o marjă de eroare de +/-3%.

Nota bene: din cauza rotunjirilor, este posibil ca totalul rezultatelor să nu ajungă la 100%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel