Sari la conținut

Te confrunți cu buze crăpate sau decojite? Îți cade și părul? Te confrunți cu deficiența acestei vitamine!

O deficiență de ZINC poate duce la o serie de semne pe tot corpul, dintre care unele pot include probleme cu buzele crăpate sau exfoliate. Puteți obține cantitățile recomandate de zinc consumând o varietate de alimente.

NHS afirmă că zincul ajută la producerea de noi celule și enzime, procesarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor din alimente și la vindecarea rănilor. Whittington Hospital NHS Trust spune că, deoarece zincul afectează atât de multe sisteme din organism, nu există un singur simptom distinct al deficienței de zinc.

Organismul de sănătate spune că unele dintre cele mai frecvente simptome includ pierderea sau diminuarea mirosului și gustului, vindecarea slabă a rănilor, căderea părului, asprirea pielii, erupții cutanate, libido scăzut la bărbați, afte, letargie și unghii deformate.

Acesta afirmă: „Dacă simptomele progresează, pot apărea probleme imunitare grave, diaree severă, căderea severă a părului (chiar totală), pierderea vederii nocturne și erupții cutanate semnificative în jurul gurii și organelor genitale.”

Se spune că alte simptome ale deficienței de zinc includ infecții, în special ale pielii, căilor respiratorii și urinare.

Unii oameni experimentează, de asemenea, gust metalic în gură, fisuri ale buzelor, buzele crăpate sau decojite, anorexie și pierderea poftei de mâncare.

Institutul Național de Sănătate din Marea Britanie (NIH) spune că atunci când apare deficiența de zinc, aceasta se datorează, de obicei, aportului sau absorbției inadecvate de zinc, pierderilor crescute de zinc din organism sau cerințelor crescute de zinc.

NHS spune că cantitatea de zinc de care aveți nevoie este de aproximativ 9,5 mg pe zi pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 19 și 64 de ani și de 7 mg pe zi pentru femei.

Organismul de sănătate spune că ar trebui să puteți obține tot zincul de care aveți nevoie din dieta dumneavoastră zilnică.

Deși unii oameni aleg să ia suplimente, nu este niciodată sfătuit să luați mai mult decât ați fost sfătuit de un medic.

Într-adevăr, consumul de niveluri ridicate de zinc poate duce la o deficiență de cupru.

Organismul de sănătate spune: „Luarea unor doze mari de zinc reduce cantitatea de cupru pe care organismul o poate absorbi. Acest lucru poate duce la anemie și slăbirea oaselor.”

Clinica Mayo spune că zincul este un nutrient care se găsește în corpul tău, care ajută sistemul imunitar și metabolismul să funcționeze.

Zincul este, de asemenea, important pentru vindecarea rănilor și pentru simțul gustului și al mirosului.

NHS afirmă: „Cu o dietă variată, corpul tău primește de obicei suficient zinc. Sursele alimentare de zinc includ puiul, carnea roșie și cerealele fortificate pentru micul dejun.

Oamenii folosesc zinc pe cale orală pentru a ajuta la tratarea răcelilor, dar poate scădea eficacitatea anumitor medicamente și poate provoca efecte secundare.

Când zincul pe cale orală este luat pe termen lung și în doze mari, poate provoca deficiență de cupru.

Oamenii cu niveluri scăzute de cupru pot avea probleme neurologice, cum ar fi amorțeală și slăbiciune la nivelul brațelor și picioarelor.”

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel