Sari la conținut

Cum poate fi depistat cancerul bucal: 4 simptome ale bolii. Atenție!!! Se poate ascunde în spatele unei banale afte!

Cum poate fi depistat cancerul bucal: 4 simptome ale bolii. Atenție!!! Se poate ascunde în spatele unei banale afte!

Rănile din gură sunt frecvente, dar uneori pot fi legate de cancerul bucal. Cancerul bucal sau cancerul oral este creșterea necontrolată a celulelor anormale din cavitatea bucală. Această boală aparține grupului mai larg de cancere de cap și gât și, în majoritatea cazurilor, este tratată nu foarte diferit de alte tipuri de cancer.

Cancerul oral se formează atunci când celulele din buze sau din gură trec prin mutații anormale ale ADN-ului care le spun celulelor ce să facă.

Cancerul oral se dezvoltă în următoarele părți ale gurii.

1. Cerul gurii

2. Limba

3. Gingiile

4. Buze

5. Căptușeala interioară a obrajilor

6. Podeaua gurii – sub limbă

Când celulele canceroase anormale se acumulează în gură, ele pot forma o tumoare care poate fi fie benignă, fie malignă. Tumoarea se poate extinde și la cap, gât și restul corpului dacă este lăsată netratată.

Cancer in cerul gurii simptome Tumorile benigne ale cavitatii orale si orofaringelui

Cum poate fi depistat cancerul bucal: Atenție!!! Se poate ascunde în spatele unei banale afte!

Cancerul oral se dezvoltă de obicei în celulele plate și subțiri situate în buze și în interiorul gurii.

Dacă nu sunteți sigur de cum se poate simți cancerul de gură, aruncați o privire la următoarele simptome ale bolii.

Rănile: rănile bucale sunt comune, totuși, uneori pot fi legate de cancerul bucal. Unele dintre tipurile de răni care sunt cauza de îngrijorare sunt:

  • Leucoplazie sau cheratoză – pete înălțate, albe sau gri care sunt cauzate de traumatisme sau leziuni la nivelul gurii sau din cauza fumatului.
  • Eritroleucoplazia – un plasture pe gingii, amigdale, limbă și mucoasa gurii, care este un amestec de nuanțe de alb și roșu care durează peste 14 zile.
  • Afte – un centru alb sau galben închis cu margini roșii.

Dificultate la înghițire: Dificultatea la înghițire sau disfagia este asociată cu cancerul avansat sau cu o tumoare vizibilă în gură sau gât. Dacă observați acest lucru, atunci discutați cu un medic cât mai curând posibil.

Dinți slăbiți: Dinții slăbiți, chiar și la adulții în vârstă, ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Iată de ce se recomandă practicarea abstinenței de la consumul de alcool, de la mestecat tutun sau de la fumat. Prin urmare, experții sugerează să nu fumați și să limitați consumul de alcool.

Dureri de urechi sau dureri de maxilar: Unele dintre celelalte simptome comune ale cancerului bucal sunt disconfort și durere în urechi și maxilare. Tumoarea poate apăsa uneori asupra organelor interne și poate duce chiar la o infecție orală sau a urechii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel