miercuri, februarie 1, 2023

În cancerul de stomac, numit și cancer gastric, celulele canceroase încep de obicei în mucoasa interioară a stomacului. Apoi cresc mai adânc în pereții stomacului pe măsură ce cancerul se dezvoltă. Este comun în întreaga lume, dar rar în SUA. Simptomele comune ale cancerului de stomac, cum ar fi pierderea inexplicabilă în greutate și durerile de stomac, adesea nu apar în stadiile incipiente.

Te-ar mai interesa: Ce legătură există între dermatita atopică și stre...

Ce este cancerul de stomac (cancerul gastric)?

În cancerul de stomac – numit și cancer gastric – celulele canceroase cresc fără control în stomacul tău. Cancerul se poate forma oriunde în stomacul tău. În S.U.A., majoritatea cazurilor de cancer de stomac implică o creștere anormală a celulelor în locul în care stomacul se întâlnește cu esofagul (joncțiunea gastroesofagiană). În alte țări, unde cancerul gastric este mai frecvent, cancerul se formează de obicei în partea principală a stomacului.

Aproximativ 95% din timp, cancerul de stomac începe în mucoasa stomacului și progresează lent. Netratată, poate forma o masă (tumoare) și poate crește mai adânc în pereții stomacului. Tumora se poate răspândi la organele din apropiere, cum ar fi ficatul și pancreasul.

Te-ar mai interesa: Renunță la acest aliment. Oncolog: ”E otravă!”...

Pe cine afectează cancerul de stomac?

Oricine poate dezvolta cancer de stomac, dar anumiți factori demografici vă pot crește riscul. Este mai probabil să faceți cancer de stomac dacă:

  • Ai 65 de ani sau peste.
  • ești bărbat
  • Etnia ta este din Asia de Est, America de Sud sau Centrală sau Europa de Est.

Care sunt semnele și simptomele cancerului de stomac?

Cancerul de stomac nu provoacă de obicei simptome în stadiile incipiente. Chiar și cele mai frecvente semne timpurii ale cancerului de stomac – adesea scădere în greutate inexplicabilă și dureri de stomac – nu apar de obicei până când cancerul este mai avansat.

Te-ar mai interesa: Mâncarea din spitale, bătaie de joc pentru pacienţ...

Simptomele cancerului de stomac includ:

  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Dificultăți la înghițire.
  • Oboseală sau slăbiciune.
  • Greață și vărsături.
  • Pierdere în greutate inexplicabilă.
  • Arsuri la stomac și indigestie.
  • Scaun negru  sau vărsături cu sânge.
  • Senzație de balonare sau de gaz după masă.
  • Dureri de stomac, adesea deasupra buricului.
  • Să te simți plin chiar și după ce ai mâncat o masă sau o gustare mică.

Multe dintre aceste simptome sunt comune și în alte afecțiuni. Consultați-vă furnizorul de sănătate pentru a verifica dacă simptomele dumneavoastră sunt un semn al cancerului de stomac sau al unei alte boli.

Poți simți o tumoare în stomac?

Furnizorul dumneavoastră poate simți o masă în stomac în timpul unui examen fizic, în funcție de cât de avansat este cancerul. Cel mai adesea, însă, simptomele implică recunoașterea senzațiilor din stomac.

Te-ar mai interesa: Infarctul silențios NU are simptome vizibile. Care...

Stomacul dumneavoastră se poate simți frecvent umflat, plin sau dureros. Durerea poate începe la fel de ușor și apoi devine mai intensă pe măsură ce boala progresează, potrivit Clinicii Cleaveland.

Ce cauzează cancerul de stomac?

Cancerul de stomac se formează atunci când există o mutație genetică (modificare) în ADN-ul celulelor stomacului. ADN-ul este codul care spune celulelor când să crească și când să moară. Din cauza mutației, celulele cresc rapid și în cele din urmă formează o tumoare în loc să moară. Celulele canceroase depășesc celulele sănătoase și se pot răspândi în alte părți ale corpului (metastazează).

Te-ar mai interesa: Horoscop 1 februarie 2023. O zi dezastruoasă pentr...

Cercetătorii nu știu ce cauzează mutația. Cu toate acestea, anumiți factori par să mărească probabilitatea de a dezvolta cancer de stomac. Ei includ:

  • Istoric familial de cancer de stomac.
  • Infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori).
  • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE).
  • Gastrită.
  • Infecția cu virusul Epstein-Barr.
  • Istoric de ulcere gastrice sau polipi stomacali.
  • O dietă bogată în alimente grase, sărate, afumate sau murate.
  • O dietă care nu include multe fructe și legume.
  • Expunere frecventă la substanțe precum cărbune, metal și cauciuc.
  • Fumatul, vapatul sau tutunul de mestecat.
  • Consumul de prea mult alcool.
  • Obezitatea.
  • Gastrita atrofică autoimună.

Mai multe afecțiuni genetice sunt asociate cu risc crescut de cancer gastric, inclusiv:

  • Sindromul Lynch.
  • Sindromul Peutz-Jeghers.
  • Sindromul Li-Fraumeni.
  • Polipoza adenomatoasa familiala.
  • Cancer gastric difuz ereditar.
  • Imunodeficiență variabilă comună (CVID).

Cancerul de stomac este mai frecvent la persoanele cu grupa de sânge de tip A, deși cercetătorii nu sunt siguri de ce.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private