miercuri, noiembrie 30, 2022

Balonarea este o manifestare comună care apare, de obicei, după masă. Ea se dezvoltă din cauza aerului înghițit odată cu ingerarea alimentelor și, deși are simptome neplăcute, nu impune pericol.

Această manifestare este resimțită, adesea, și de persoanele care se confruntă cu anxietatea. Aceste persoane au tendința de a aduce mult aer în stomac și intestine în mod inconștient din cauza înghițitului constant.

Te-ar mai interesa: Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii a...

Adesea, balonarea nu este periculoasă și poate trece de la sine sau cu anumite medicamente specifice și ușoare.

Totuși, dacă balonarea pare să nu treacă sau este însoțită și de alte simptome ciudate este momentul să îți pui o întrebare și să faci o programare la medic. Este posibil să suferi de o afecțiune mai gravă care se ascunde în spatele balonării, precum indigestie, infecție, tulburări cronice, tulburări ginecologice, constipație, cancer uterin sau cancer de colon.

Afecțiuni care se pot ascunde în spatele balonării

Pentru a determina faptul că nu suferi de o simplă balonare este indicat să consulți un medic și să acorzi atenție la alte simptome.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

Indigestie

Dispepsia, sau indigestia, se simte precum o durere sau un discomfort prelungit Acestea este cauzată de mâncatul în exces, de consumul de alcool în exces, medicamente (ibuprofenul), infecție minoră a stomacului.

Infecție

Dacă balonarea este însoțită de diaree, vărsături, senzație de greață și dureri abdominale poate fi vorba despre o infecție. Acestea sunt provocate de bacterii, cum sunt Escherichia coli, Helicobacter pylori, norovirus sau rotavirus. De cele mai multe ori, infecțiile dispar de la sine, însă unii oameni pot suferi complicații: febră, scaun sângeros, vărsături frecvente și severe, notează BZI.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Tulburări ginecologice

Unele tulburări ginecologice, cum ar fi endometrioza, pot provoca crampe și balonare. Endometrioza este, de multe ori, o afecţiune dureroasă, care înseamnă creşterea în afara uterului a ţesutului (denumit endometru) care căptuşeşte uterul pe interior şi care sângerează la fiecare menstruaţie.

Constipație

Deși nu pare periculoasă, constipația ne poate afecta grav sănătatea. Aceasta poate fi cauzată de deshidratare, insuficiență de fibre în dietă, intoleranță la anumite alimente, anumite tulburări intestinale, deficiențe de nutrienți, efecte secundare ale unor medicamente. Indiferent de cauză, este necesar să rezolvi problema cât mai curând.

Te-ar mai interesa: Medic urolog renumit: Majoritatea bărbaților igno...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private