duminică, iunie 4, 2023

Simptome fibrom. Menstrele dureroase şi grele, balonarea şi constipaţia sunt indicatori comuni ai femeilor care au fibrom uterin. Cu toate acestea, multe femei tinere ignora aceste simptome din cauza unei concepţii greşite  conform cărora fibroamele afectează doar femeile mai în vârstă.

„Fibromul este o tumoră benignă care  se localizează în uter şi este compus din aceleaşi fibre musculare netede că peretele uterin, însă acestea sunt mult mai dense decât cele normale care au de obicei forma rotundă. Acest lucru este cauzat de variaţiile la nivelul producţiei de estrogen şi progesteron, de aceea afecţiunea apare foarte frecvent la vârste fragede”, explică domnul doctor Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

Te-ar mai interesa: Pielea uscată și pruritul, semne ale unor probleme...

Domnul doctor Silviu Iștoc precizează care sunt cele mai întâlnite simptome ale acestei afecţiuni şi modalităţile prin care se tratează ele:

Semne care să îngrijoreze femeile tinere

„Simptomele fibroamelor depind de localizarea efectivă a acestora. Dacă am asemăna uterul cu un avocado, coaja poate fi comparată cu învelişul uterului, pulpa de avocado poate fi comparată cu peretele uterului, iarsamburele de avocado poate fi comparat cu cavitatea uterului. Astfel fibromul se poate localiza la orice nivel al uterului şi poate provoca diferite simptome”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Simptomele fibromului includ:

  1. Sângerări abundente în timpul menstruaţiei
  2. Crampele înainte şi după menstruaţie
  3. Constipaţia
  4. Urinarea frecventă
  5. Creşterea dimensiunilor abdominale.

„Trebuie să se realizeze o investigaţie medicală pentru a determina dacă o persoană are fibrom şi care este poziţionarea acestuia. Simptomele pe care o pacientă le prezintă, nu pot fi decisive pentru diagnosticare, de aceea medicul trebuie să facă un examen fizic şi o ecografie înainte de a oferi un verdict final şi un tratament”, spune dr. Silviu Iștoc.

Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...

Tratamentul chirurgical laparoscopic – şansă pentru a deveni mămică

Tratamentul oferit de medicul sepcialist depinde de vârsta pacientei, de dorinţele viitoare de fertilitate, de numărul şi dimensiunea fibroamelor şi de simptomele prezente. Acesta se stabileşte împreună cu pacientă, iar medicul trebuie să ţină cont de situaţia în care tânăra doreşte să devină mămica după tratarea fibromului.

„În mod normal, în cazul femeilor la vârste tinere, fertilitatea este o problemă şi aceste femei sunt dornice de a rămâne însărcinate pe viitor. Ca urmare, pentru fibroame simptomatice mari, miomectomia este o soluţie, care implică îndepărtarea fibroamelor printr-o incizie abdominală. Aceste fibroame pot fi eliminate laparoscopic sau robotic prin incizii mici în piele cu ajutorul mai multor porturi.

Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...

Şansele de a rămâne însărcinată sunt întotdeauna mai mari prin efectuarea intervenţiei laparoscopice decât prin operaţia deschisă. În cazul celei din urmă apar anumite aderente, nişte cicatrici interne mai extinse care pot afecta  trompeleuterine şi pot cauza infertilitatea. Operaţia este una dintre cele mai dificile intervenţii laparoscopice din punct de vedere tehnic, mai ales în cazurile în care dimensiunea fibromului este foarte mare”, explică dr. Silviu Iștoc.

Te-ar mai interesa: Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchiev...

Embolizarea arterelor uterine implica blocarea arterelor uterine, care sunt principala sursă de sânge la nivelul uterului. Atunci când se face acest lucru, fibroamele pot să se reducă treptat în dimensiune. Aceasta implica utilizarea unor fragmente de polimer careblocheaza arterele, însă nu este recomandată femeilor care doresc să rămân însărcinate ulterior, deoarece există o potenţială asociere cu avorturi spontane viitoare din cauza întreruperii în alimentarea cu sânge a uterului.

Te-ar mai interesa: Mihai Voropschievi a realizat horoscopul sufletelo...

„De-a lungul timpul am operat mai multe paciente cu fibroame uterine care ulterior au rămas însărcinate. În funcţie de dimensiunea fibromului, intervenţia poate dura până la 3-4 ore, iar recuperarea a fost foarte rapidă, în doar două zile pacienta fiind externata.

O altă poveste de succes se referă la o pacientă în vârstă de 28 de ani căreia i-a fost îndepărtat un fibrom de 20 cm, practic cât o minge de fotbal. Şi în cazul ei salvarea uterului a fost o operaţie dificilă, dar de succes. Îndepărtarea laparoscopica a fibromului uterin face posibilă o recuperarea foarte rapidă, iar din punct de vedere psihologic, nu afectează în niciun fel încrederea în sine a pacientei, datorită menţinerii posibilităţii de a avea copii”, adaugă dr. Iștoc.

Tratamentul non-chirurgical – soluţia provizorie

În cazul în care fibroamele sunt mici, iar femeia nu are niciun simptom, este etapa în care punerea sub observaţie a pacientei este cea mai importantă şi realizarea interventieise aplică doar dacă simptomele evoluează. În perioada de observaţiei, odată cu apariţia primelor simptome se pot prescrie medicamente speciale care să reducă efectele negative.

„Exemplele includ pilula contraceptivă orală, injectarea contraceptivă, acidul tranexamic şi acidul mefanamic, toate au diferite mecanisme de acţiune. Cu toate acestea, acţiunea globală este de a reduce fluxul de sânge şi a durerii asociate, care sunt cauzate de fibromul uterin. Aceste medicamentenu sunt asociate cu reducerea în dimensiuni a fibromului.

În schimb, inhibitorii de gonadotropine pot fi folosiţi, ei fiind asociaţi cu reducerea în dimensiuni a  fibromului, însă acest lucru are loc în urma inducerii unei stări de menopauza temporară, împreună cu toate efectele nedorite ale acesteia. Ei nu sunt recomandaţi pentru a fi utilizaţi pentru mai mult de şase luni, fără utilizarea de estrogen suplimentar,fiind mai degrabautilizati ca metode temporare până la intervenţia chirurgicală”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private