Sari la conținut

Te doare în piept când respiri? Poate fi un început de cancer pulmonar. Descoperă întreaga listă de simptome la care să fii atent

Din cuprinsul articolului

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. O durere specifică în timpul respirației ar putea fi un semn al bolii.

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente patru tipuri de cancer din Marea Britanie.

Potrivit Cancer Research UK, aproximativ 48.000 de pacienți noi sunt diagnosticați în fiecare an, cu aproximativ 34.000 de decese. Boala are una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire, doar 10% supraviețuind mai mult de 10 ani.

Cu toate acestea, are, de asemenea, una dintre cele mai mari rate de prevenire, organizația de sănătate estimând că 79 la sută din cazuri pot fi prevenite. În ciuda statisticilor îngrijorătoare pentru supraviețuirea pe termen lung, cancerul pulmonar poate fi tratat eficient dacă simptomele sunt depistate suficient de devreme.

Unul dintre aceste simptome este durerea în piept sau durerea în timpul respirației sau tusei.  Alte semne de cancer pulmonar potrivit NHS includ:

• O tuse care nu dispare după două sau trei săptămâni
• O tuse de lungă durată care se agravează
• Infecții toracice care continuă să revină
• Respirație persistentă
Oboseală persistentă sau lipsă de energie
• Pierderea poftei de mâncare sau pierderea în greutate inexplicabilă.

Este esențial ca persoana care prezintă simptomele mai sus meționate să se prezinte la medic, deoarece cu cât boala este tratată mai devreme, cu atât este mai mare probabilitatea de supraviețuire a pacientului.

Persoanele care fumează au cel mai mare risc de cancer pulmonar, deși cancerul pulmonar poate apărea și la persoanele care nu au fumat niciodată. Riscul de cancer pulmonar crește odată cu durata și numărul de țigări pe care le-ați fumat. Dacă te lași de fumat, chiar și după ce ai fumat mulți ani, îți poți reduce semnificativ șansele de a dezvolta cancer pulmonar.

Tipuri de cancer pulmonar

Medicii împart cancerul pulmonar în două tipuri majore, pe baza apariției celulelor canceroase la microscop. Medicul dumneavoastră ia decizii de tratament în funcție de tipul major de cancer pulmonar pe care îl aveți.

Cele două tipuri generale de cancer pulmonar includ:

  • Cancer pulmonar cu celule mici. Cancerul pulmonar cu celule mici apare aproape exclusiv la fumătorii înrăiți și este mai puțin frecvent decât cancerul pulmonar fără celule mici.
  • Cancer pulmonar fără celule mici. Cancerul pulmonar fără celule mici este un termen umbrelă pentru mai multe tipuri de cancer pulmonar. Cancerele pulmonare fără celule mici includ carcinomul cu celule scuamoase, adenocarcinomul și carcinomul cu celule mari.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel