Sari la conținut

Te simți lipsit de energie pe parcursul zilei? Include aceste alimente în dieta ta!

lipsit de energie

Te simți lipsit de energie pe parcursul zilei? Mulți oameni se simt obosiți sau lipsiți de energie la un moment dat în timpul zilei. O lipsă de energie vă poate afecta activitățile zilnice și vă poate face mai puțin productiv.

Poate nu surprinzător, tipul și cantitatea de alimente pe care le consumați joacă roluri esențiale în determinarea nivelului de energie pe parcursul zilei.

Chiar dacă toate alimentele vă oferă energie, unele alimente conțin substanțe nutritive care vă pot ajuta să vă creșteți nivelul de energie și să vă mențineți vigilența și concentrarea pe tot parcursul zilei.

Iată o listă cu  alimente care s-au dovedit a ajuta la promovarea nivelurilor de energie.

1. Banane

Bananele pot fi unul dintre cele mai bune alimente pentru energie. Sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, potasiu și vitamina B6, toate acestea putând contribui la creșterea nivelului de energie.

2. Pește gras

Peștele gras, cum ar fi somonul și tonul, sunt surse bune de proteine, acizi grași și vitamine din grupa B, ceea ce le face să fie alimente excelente pentru a fi incluse în dieta ta.

O porție de somon sau ton vă oferă cantitatea zilnică recomandată de acizi grași omega-3 și vitamina B12.

S-a demonstrat că acizii grași omega-3 reduc inflamația, care este o cauză obișnuită a oboselii.

3. Orez brun

Orezul brun este un aliment foarte nutritiv. În comparație cu orezul alb, este mai puțin procesat și păstrează mai multă valoare nutritivă sub formă de fibre, vitamine și minerale.

O jumătate de cană (50 de grame) de orez brun conține 2 grame de fibre și oferă o mare parte din aportul zilnic recomandat (DZR) de mangan, un mineral care ajută enzimele să descompună carbohidrații și proteinele pentru a genera energie.

În plus, datorită conținutului său de fibre, orezul brun are un indice glicemic scăzut. Prin urmare, ar putea ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la promovarea nivelurilor constante de energie pe parcursul zilei.

4. Cartofi dulci

În afară de a fi delicioși, cartofii dulci sunt o sursă nutritivă de energie pentru cei care caută un impuls suplimentar.

O porție de 100 de grame de cartofi dulci ar putea ambala până la 25 de grame de carbohidrați complecși, 3,1 grame de fibre, 25% din DZR pentru mangan și 564% din DZR pentru vitamina A .

Datorită fibrelor de cartofi dulci și a conținutului complex de carbohidrați, corpul dvs. le digeră încet, ceea ce vă oferă o sursă constantă de energie.

5. Cafea

Cafeaua ar putea fi primul aliment pe care ai crede să-l consumi atunci când cauți un impuls energetic.

Este bogat în cofeină, care poate trece rapid din fluxul sanguin în creier și inhibă activitatea adenozinei, un neurotransmițător care calmează sistemul nervos central.

Ca urmare, crește producția de epinefrină – un hormon care stimulează corpul și creierul.

Chiar dacă cafeaua conține doar două calorii pe cană, efectele sale stimulatoare te pot face să te simți alert și concentrat.

Nu este recomandat să consumați peste 400 mg de cofeină sau aproximativ 4 căni de cafea pe zi.

Merele

Merele sunt unul dintre cele mai populare fructe din lume și sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre. Un măr de mărime medie (100 de grame) conține aproximativ 14 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr și până la 2,1 grame de fibre.

Datorită conținutului bogat de zaharuri și fibre naturale, merele pot furniza o eliberare lentă și susținută de energie.

În plus, merele au un conținut ridicat de antioxidanți. Cercetările au arătat că antioxidanții pot încetini digestia carbohidraților, astfel încât eliberează energie pe o perioadă mai lungă de timp.

În cele din urmă, este recomandat să consumați mere întregi pentru a profita de beneficiile fibrelor din pielea lor.

Apă

Apa este esențială pentru viață. Este implicată în multe funcții celulare, inclusiv producția de energie.

Dacă nu beți suficientă apă poate duce la deshidratare, care poate încetini funcțiile corporale, lăsându-vă senzația de lene și oboseală.

Apa potabilă vă poate oferi un impuls de energie și vă poate ajuta să luptați împotriva sentimentelor de oboseală.

Puteți evita deshidratarea consumând apă chiar dacă nu vă este sete. Încercați să beți apă în mod regulat pe tot parcursul zilei.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.