Sari la conținut

Te simți mereu obosit? Iată ce vitamină îi lipsește organismului tău

Oboseala matinală
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obicei matinal care te scapa de oboseala

Din cuprinsul articolului

Deficitul de vitamine poate duce la probleme grave de sănătate. Vitaminele sunt un grup de substanțe de care organismul are nevoie pentru funcționarea celulelor și pentru creșterea și dezvoltarea normală a fiecăreia dintre părțile sale. Sunt 13 și fiecare dintre ele joacă un rol principal în organism.

Atunci când organismul nu primește suficient din una dintre ele, poate apărea o deficiență de vitamine care duce la dezvoltarea unor probleme de sănătate, scrie Biblioteca Națională de Medicină din Statele Unite.

O dietă sănătoasă și echilibrată este crucială pentru ca organismul să obțină vitaminele de care are nevoie. Potrivit experților, rațiile alimentare nu ar trebui să fie doar suficiente, ci variate, în caz contrar pot apărea oboseală, căderea părului, dificultăți în procesele de vindecare, infecții, printre alte manifestări.

Atunci când organismul se confruntă cu oboseală poate fi un avertisment asupra lipsei de vitamine precum C, deoarece atunci când se întâmplă acest lucru organismul depune un efort suplimentar care poate provoca o anumită apatie și somnolență. Meniurile dezechilibrate, sărace în fructe, legume și cereale integrale provoacă aceste semnale.

Portalul Better with Health asigură că oboseala cronică și senzația continuă de oboseală pot fi simptome de scorbut, o problemă gravă de sănătate care este legată de deficitul de vitamina C și care necesită tratament medical imediat.

Informațiile furnizate de Mayo Clinic indică faptul că, dacă oamenii iau vitamina C pentru proprietățile sale antioxidante, este posibil ca suplimentele să nu ofere aceleași beneficii pe care le pot obține din alimente naturale.

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C este de 90 de miligrame pentru bărbații adulți și de 75 de miligrame pentru femeile adulte.

Alte efecte

Totuși, oboseala nu este singurul semn al lipsei de vitamina C. Persoanele care au deficit au tendința de a dezvolta mai multe infecții, deoarece este cheia în procesul de întărire a sistemului imunitar.

Potrivit experților de la National Institutes of Health, acest nutrient este esențial pentru mecanismele de apărare ale organismului și, prin urmare, o scădere a nivelurilor sale reduce capacitatea acestuia de a distruge agenții patogeni care provoacă tot felul de boli. Infecțiile urinare continue sau problemele bucale pot fi semne care indică faptul că consumul acestuia trebuie crescut.

Pe de altă parte, Better with Health subliniază că există studii care indică faptul că stresul oxidativ poate fi una dintre cauzele implicate în dezvoltarea tulburărilor de dispoziție precum depresia și anxietatea, printre altele; de aceea, se considera ca suplimentele de vitamina C si alti antioxidanti ar putea contribui la tratarea acestui tip de probleme.

Este clar că organismul nu poate produce singur vitamina C și nici nu o stochează. Din acest motiv este important să includeți în alimentația zilnică multe alimente care conțin această vitamină.

Experții asigură că toate fructele și legumele conțin o anumită cantitate, dar cele care au cel mai mult sunt: ​​pepene galben, portocale și grapefruit, kiwi, mango, papaya, ananas, căpșuni, zmeură, mure și afine și pepene verde sau pepene galben.

La rândul lor, legumele care pot furniza cel mai mult această vitamina organismului sunt broccoli, varza de Bruxelles și conopida, ardeii roșii și verzi, spanacul, varza, alte legume cu frunze, cartofii și roșiile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel