Sari la conținut

Începând cu 2025, statul va ști exact ce tip de telefon are fiecare român. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Telefonul mobil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Platforme digitale

Potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial, începând cu luna ianuarie 2025 statul va avea acces la un set de date ce îi vor indica ce tip de telefon utilizează fiecare român în parte.

O decizie a Autorității pentru Comunicații – ANCOM – publicată azi în Monitorul Oficial obligă operatorii de telefonie mobile să-i transmită informații despre toate telefoanele românilor conectate la rețea.

Ce informații primește statul despre telefoanele mobile

  • Denumirea producătorului
  • Marca și modelul telefonului
  • Versiunea sistemului de operare

Pana pe 8 ianuarie 2025, operatorii de telefonie mobilă vor fi obligați să transmită către ANCOM denumirea producătorului fiecarui smartphone conectat, a terminalului și versiunea sistemului de operare.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Care este scopul

Având în vedere că majoritatea telefoanelor inteligente folosite în ziua de astăzi au tehnologie de 4G și 5G, măsura este necesară pentru transmiterea unui pachet complet de date, în cazul în care se efectuează un apel la numărul de urgență 112, astfel, localizarea dispozitivului făcându-se e cu o precizie de doar câțiva metri. notează Antena3.

Cum se localizează acum un apel de urgență la 112

Acum, în lipsa acestor date, localizarea unui apel de urgență la 112 se face în baza celulei GSM. Însă acest lucru duce la o arie foarte mare de localizare.

Concret, în 58 % dintre situații, aria de localizare este de aproximativ 12 km pătrați.

Mai mult decât atât, în 25 % dintre situații, aria este de 50 km pătrați.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel