Sari la conținut

Televizorul, telefonul mobil şi calculatorul te-ar putea orbi

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Complutense din Madrid, televizorul, calculatorul şi telefonul mobil ne-ar putea lăsa fără vedere.

LED-urile folosite de acestea pot distruge definitiv retina din cauza nivelului ridicat de radiaţii din banda albastră de lumină pe care o emit.

Dr. Celia Sanchez-Ramos a explicat că LED-urile se bazează pe un emițător de lumină albastră (GaN sau InGaN ) și o pastilă de fosfor care convertește o parte din lumina albastră (de frecvență mare) în lumină de frecvență mai mică (zonele verde, rosu). Lumina astfel generată are o intensitate sensibil mai mare în zona albastru decât la celelalte culori

Se pare că există un fenomen potențial periculos legat de lumina vizibilă de frecvență înaltă (albastru-violet) care poate crește puternic riscul de distrugere a receptorilor luminoși (retina) prin oxidare. În general receptorii luminoși impresionați se albesc și nu mai răspund la stimuli pănă își încheie un ciclu fiziologic de refacere (asta se întâmplă de multe ori pe secundă). Lumina albastră-violet pare să deschidă receptorii înainte de a fi complet refăcuți, ceea ce duce la oxidare accelerată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.