Sari la conținut

Tendința de îngrășare poate fi eliminată? Iată ce trebuie să știi despre metabolism

pilulele contraceptive

Multe persoane consideră că metabolismul joacă un rol foarte important în greutatea noastră corporală. Deși acest lucru este adevărat, alimentația și stilul de viață sunt factori care influențează mult mai mult aspectul fizic. Iată ce trebuie să știi despre tendința de îngrășare.

Tendința de îngrășare este asociată cu modul de funcționare al metabolismului.

Se spune că metabolismul se va normaliza dacă reușim să slăbim și să ne menținem greutatea ideală, eliminând tendința de îngrășare. Acest lucru, însă, este numai un mit.

Metabolismul nu se poate vindeca și nu se poate reseta, susțin specialiștii. Deși este un factor asociat cu greutatea corporală, nu este un factor care să dicteze complet aspectul nostru fizic.

Alimentația și exercițiile fizice sunt, însă, principalele elemente pe care trebuie să ne concentrăm atunci când vreum să slăbim.

Tendința de îngrășare poate fi vindecată?

Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie pe o rețea de socializare ce trebuie să știi despre metabolism și tendința de îngrășare dacă vrei să pierzi în greutate.

„Din categoria ce se spune vs realitate. Până acum se credea că dacă reușești să slăbești și să te menții suficient de mult timp pe un palier de normoponderabilitate metanbolismul se ‘normaliează/’resetează’. S-au făcut multe studii pe această temă și, din păcate, odată ce ai avut tendința manifestată de îngrășare, ea nu se reversează.

Această idee cum că ne-am ‘vindeca’ la un moment dat de ‘tendința de îngrășare’ nu este adevărată. Ea se vă manifesta întotdeauna, ceea ce înseamnă că dacă la un momendat ai avut mai mult de 10 kg peste baseline-ul de normoponderabilitate, va trebui, pentru a îți menține greutatea, ca toată viață să fii atent/ă la balanța energetică și la aportul caloric.

Bineînțeles, asta nu înseamnă să stați toată ziua cu aplicații de monitorizare a caloriilor, ci să vă concentrați pe a mânca cât mai sănătos (aport suficient de nutrienți, aport caloric antent calculat pentru a evita surplusul caloric și înfometarea etc.), cu atenție pe cum vă simțiți, când apar poftele alimentare și să identificați cauza. Iar atunci când luați în greutate să reveniți la un program alimentar mai articulat.

Nu vă culcați pe o ureche dacă ați slăbit, gândiți-vă la tot procesul ca la o plantă de care aveți grijă. Plantați o sămânță, o udați, aveți grijă de ea, crește, înflorește și continuați să aveți grijă de ea că să nu se ofilească. Ca orice alt aspect din viață noastră, muncim să obținem ceea ce ne dorim, dar trebuie să și întreținem rezultatele obținute. Chiar dacă ați slăbit și ați ajuns la numărul de kilograme dorit, dacă nu corectați comportamentele alimentare și nu faceți conștient alegeri alimentare mai sănătoase, la un moment dat, există o foarte mare probabilitate să ajungeți de unde ați plecat”, scrie Cori Grămescu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel