Sari la conținut

Tensiune mare? Iată ce investigații trebuie să faci imediat

Tensiune mare? Iată ce investigații trebuie să faci imediat pentru a nu risca accident vascular sau infarct miocardic. Ce înseamnă tensiune mare.

Ai tensiune ridicată și nu scade orice ai face? Ai renunțat la sare, bei mai multă apă, faci mișcare și tensiunea este în continuare 14, 15, 16…? În astfel de cazuri, trebuie să mergi imediat la medic pentru investigații suplimentare.

Este posibil să ai probleme cu artera renală, dar cel mai bine este să faci niște investigații medicale.

În primul rând, trebuie să-ți programezi un consult la cardiolog.

Ecografii și CT

„Întâi va vizita cardiologul (n.r. – pacientul care are tensiunea ridicată). El îi va da tratament, va vedea că nu se rezolvă.

Dintre cele 12 cauze de hipertensiune arterială secundară, sigur, se numără și ecografia pentru arterele renale. Această este prima investigație. Se fac ecografii abdominale de rutină.

Există și descoperirea întâmplătoare, atunci când pacientul își face un angio-CT pentru că știe că are un anevrism de aortă subrenală și atunci, cu această ocazie, la acest angio-CT se văd și arterele renale și constată că are și stenoză de arteră renală. Acestea se pot stenta (…)

Analizele de sânge nu dezvăluie nimic despre aceste boli. Sunt anumite analize particulare în determinarea acestor boli, dar nu analizele uzuale”, a explicat dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie, într-un interviu acordat lui Val Vâlcu.

Ce înseamnă o tensiune ridicată

„Există acea marjă, 13 – 14, care e discutabilă apropo de faptul că pui diagnosticul de hipertensiune, dar dincolo de 14 cu 9 îl poți considera hipertensiv.

De asemenea, există și holter de tensiune pe care pacientul îl poate purta 24 de ore pentru a avea o evaluare cât mai aproape de realitate și mai există ceasul care ia tensiunea.

Acum ceasurile moderne își pot arăta un trafic asupra valorilor tensiunii, pulsului”, a mai spus medicul cardiolog, care a completat că „fiecare dintre noi avem stări tensionate și nu suntem niște obiecte fixe la care tensiunea stă undeva pe o linie.

Grijă mare la tratamentul pentru tensiune. Nu se întrerupe

Tensiunea noastră variază cu fiecare trăire, fiecare efort fizic pe care-l avem”.

„Noi ne aflăm cu tensiunea arterială între anumite valori, chiar zilnic putem avea valori care depășesc pe cele normale, într-o activitate fizică excesivă sau într-o situație deosebită.

Este o marjă de încadrare în care sigur, ne adaptăm. Din fericire, suntem foarte adaptabili și asta ne ajută mult în evoluție. Dar la un moment dat suntem depășiți”, a mai spus medicul, potrivit DC Medical.

De asemenea, medicul a maio explicat că tratamentul pentru hipertensiune nu trebuie întrerupt niciodată, pentru că tensiunea poate crește brusc.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel