Sari la conținut

Pandemia de gripă din 1918 și primele teorii ale conspirației privind COVID-19

teoria conspiratiei

Teoria conspirației?Pandemia COVID-19 a luat lumea cu asalt, dar nu este unică. De asemenea, pandemiile din trecut au fost însoțite de teorii ale conspirației și valuri de neîncredere în știință. În această notă, revista Curiozități din Lumea Medicală, a adunat unele dintre cele mai sălbatice teorii care au apărut în timpul pandemiei de gripă din 1918.

Pandemia COVID-19 nu este o premieră în istoria lumii. Au existat multe înaintea ei, inclusiv infama Moarte Neagră, despre care istoricii cred că a început în 1334 și care poate a durat secole.

Mai recent, lumea a fost răsturnată de pandemia de gripă din 1889 și de pandemia de gripă din 1918, uneori denumită „gripa spaniolă”.

Acesta din urmă a rezultat din infecția cu un virus H1N1 care avea o structură genetică care amintește de virusurile de origine aviară, deși sursa sa actuală rămâne necunoscută.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pandemia din 1918, care a început să se deterioreze în anul următor, a provocat aproximativ 40 de milioane de decese la nivel global.

Pe măsură ce gripa a început să se răspândească în întreaga lume, guvernele locale și ziarele s-au străduit să țină pasul cu devastarea. La 6 octombrie 1918, un ziar grec a raportat un anunț din partea guvernului, avertizând că:

Citeste si:

„Germenii bolii pătrund în organism prin gură și, în general, prin sistemul respirator. […] Boala se răspândește prin tuse și [se] transmite prin aer. Prin urmare, se recomandă evitarea stresului [mental] și a suprasolicitării. […] Toate școlile trebuie să fie închise și se propune menținerea meticuloasă a curățeniei lenjeriei și mâinilor. În special, este foarte recomandat să evitați contactul strâns cu fiecare persoană care prezintă simptome gripale. ”

Această notificare face ecou celor emise de guverne astăzi și o mare parte din sfaturile de sănătate publică au fost similare cu îndrumările actuale; spălarea frecventă a mâinilor și purtarea măștilor faciale au fost criterii de top pentru siguranța publică.

Și în 1918, la fel ca acum, au apărut concepții greșite și periculoase și teorii ale conspirației cu privire la originea virusului.

În această caracteristică, ne uităm la unele dintre cele mai izbitoare „știri false” din 1918 și explorăm de ce teoriile conspirației erau populare atunci și rămân o problemă larg răspândită, în ciuda efectelor dăunătoare.

Controversa din jurul aspirinei

Astăzi, teoria conspirației Big Pharma susține că, pentru a promova și vinde produse farmaceutice, companiile răspândesc intenționat boala. Această teorie a conspirației a reapărut în raport cu pandemia COVID-19, deși este cu greu un fenomen din secolul XXI.

În timpul pandemiei din 1918, un mit propagat în Statele Unite și Regatul Unit a fost că pandemia era legată de utilizarea aspirinei produse de compania farmaceutică germană Bayer.

Neîncrederea în produsele de origine germană nu este atât de ciudată pe cât pare, având în vedere că începutul pandemiei a coincis cu sfârșitul primului război mondial, în care SUA și Germania luptaseră ca dușmani.

Mitul a provocat o agitație suficientă pentru a determina ramura americană a Bayer să-i liniștească pe potențialii cumpărători SUA. Într-o reclamă, publicată la 18 octombrie 1918, compania a afirmat că „Fabricarea de tablete și capsule de aspirină Bayer este complet sub controlul american. ”

În mod ironic, unele studii ulterioare au sugerat că aspirina ar fi putut într-adevăr să înrăutățească unele simptome ale gripei responsabile de pandemie, dar nu din cauza manipulării.

O lucrare de cercetare publicată în Clinical Infectious Diseases în 2009 sugerează că aspirina ar fi putut agrava simptomele bolii, deoarece medicii prescriuau doze prea mari.

Autorul lucrării, dr. Karen Starko, observă că, la acea vreme, medicii prescriau în mod curent doze de 8,0-31,2 grame de aspirină pe zi, neștiind că acest lucru poate provoca hiperventilație și edem pulmonar la unele persoane.

„Chiar inainte de cresterea numărului de morți din 1918, aspirina a fost recomandată în regimurile cunoscute acum ca fiind potențial toxice și care provoacă edem pulmonar și, prin urmare, ar fi putut contribui la mortalitatea pandemică generală și la mai multe mistere ale acesteia”, scrie dr. Starko.

Revendicări de război biologic

În timpul pandemiei COVID-19, un zvon larg răspândit susține că SARS-CoV-2, virusul responsabil de boală, a fost creat într-un laborator și s-a răspândit în mod nefavorabil în întreaga lume.

Cel mai proeminent dintre aceste zvonuri susține că virusul a fost creat și eliberat dintr-un laborator din China – însă prin cercetări se indică faptul că SARS-CoV-2 este, de fapt, de origine naturală.

Acest lucru nu este departe de miturile și afirmațiile false despre originea virusului gripal care au apărut și s-a răspândit în 1918.

Un astfel de zvon, găsit în paginile unui ziar brazilian, a sugerat că virusul gripal a fost răspândit în întreaga lume de către submarinele germane.

Povești similare susțineau că bărcile germane care coborau pe coasta de est a SUA au eliberat agentul infecțios în atmosferă.

Potrivit unui raport din cartea Ginei Kolata Flu: „The Story of the Great Influenza Pandemic of 1918 and the Search for the Virus that Caused It”, o femeie a susținut că a văzut un nor toxic răspândindu-se peste Boston, în timp ce o navă germană camuflată se apropia de port.

Kolata descrie în continuare alte zvonuri conform cărora germanii s-au strecurat în oraș purtând flacoane de germeni și au procedat la eliberarea lor în teatre și la mitinguri.

O ciumă perpetuă „străină”

Când a început pandemia COVID-19, unii s-au referit la SARS-CoV-2 drept virusul „China” sau „Wuhan”. Această denumire are conotații rasiste și xenofobe, sugerând că o anumită țară sau populație este responsabilă pentru apariția și răspândirea unui agent patogen.

Cu toate acestea, fenomenul numirii unei pandemii sau a unei epidemii după o anumită țară nu este nicidecum nou. Gripa din 1918 este adesea numită „gripa spaniolă”, deși nu a provenit din Spania. De fapt, originile sale sunt încă neclare. Deci, cum a primit acest nume?

Potrivit unei lucrări de cercetare publicate în Clinical Infectious Diseases în 2008, numele „probabil [a apărut] din cauza dezinformării din jurul știrilor despre originea epidemiei”. Autorii continuă să explice:

„De obicei se acceptă faptul că, deoarece Spania a fost o țară neutră în Primul Război Mondial, libertatea presei în Spania a fost mai mare decât în țările aliate și în Germania. Presa americană și europeană, probabil din motive politice, nu a recunoscut și nu a transmis știri corecte și în timp util despre numărul mare de victime în rândul populației lor militare și civile, care au fost atribuite epidemiei de gripă în curs de desfășurare ”.

În timp ce „gripa spaniolă” rămâne cel mai cunoscut pseudonim pentru cauza pandemiei din 1918, boala a luat alte nume, în funcție de țară.

În Spania, uneori a fost denumită „gripa franceză”, probabil pentru că lucrătorii sezonieri spanioli călătoreau către și din Franța cu trenul, determinând autoritățile spaniole să creadă că „importaseră” virusul din Franța.

Un alt nume al gripei în Spania a fost „Soldatul Napoli”, referindu-se la un spectacol muzical popular la acea vreme, sugerând că virusul s-a lipit la fel de ușor ca melodia.

Între timp, în Brazilia era „gripa germană”, în Polonia era „boala bolșevică”, iar în Senegal era „gripa braziliană”. Pe scurt, fiecare țară a poreclit virusul după un adversar politic.

De ce au prins aceste concepții greșite?

În trecut, ca și acum, miturile și teoriile conspirației care înconjoară originile bolilor s-au răspândit ca focul de pădure.

După cum observă autorii unui studiu din 2017 în Current Directions in Psychological Science, teoriile conspirației oferă oamenilor explicații rapide și ușor acceptabile pentru probleme care altfel nu au răspunsuri sau soluții simple.

Cercetătorii au descoperit că oamenii care cred în teoriile conspirației o fac din trei motive:

  • motive epistemice – necesitatea unor explicații cauzale gata făcute ale anumitor probleme sau fenomene pentru a recâștiga un sentiment de certitudine
  • motive existențiale – necesitatea de a recâștiga controlul asupra situației sau mediului
  • motive sociale – „dorința de a aparține și de a menține o imagine pozitivă” despre sine și societatea în care locuiește sau își dorește să locuiască

Simțurile noastre de certitudine, control și apartenență pot fi ușor periclitate în situații de criză, cum ar fi o pandemie.

Atât virusul gripal din spatele pandemiei din 1918, cât și coronavirusul responsabil pentru COVID-19 au păstrat o aură de mister: oamenii de știință și guvernele nu au oferit și nu au oferit soluții rapide și ușoare pentru oprirea răspândirii.

Mijloacele disponibile pentru prevenirea infecției – purtarea măștilor faciale în public, reducerea la minimum a contactului social – se simt precare și adesea înstrăinate, uneori dăunând grav sănătății mintale și modificând viața de zi cu zi.

Bineînțeles, anxietatea răspândită în perioade de criză îi determină pe oameni să caute răspunsuri și soluții peste tot – și teoriile conspirației par să le ofere.

Crizele de sănătate publică din trecut, cum ar fi pandemia din 1918, ne pot învăța lecții importante despre gestionarea crizelor – atâta timp cât învățăm din greșelile noastre.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.