Sari la conținut

TEORIE SURPRINZĂTOARE. Ceaiul fierbinte şi mâncărurile iuţi RĂCORESC organismul mai bine decât băuturile cu gheaţă. EXPLICAŢIA este foarte simplă

Cristina Lica

Deşi pare o teorie SF, pe caniculă, un ceai fierbinte răcoreşte mai bine
decât un pahar cu suc în care aţi pus câteva cuburi de gheaţă. Cu cât
transpiraţi mai abundent, cu atât veţi resimţi mai puţin efectele
caniculei.

Profesorul Peter McNaughon, de la prestigioasa Universitate Cambridge,
desfiinţează mitul băuturilor reci pe caniculă. Explicaţia specialistului
este simplă: consumând băuturi calde sau fierbinţi, nu faceţi decât să
creşteţi temperatura corpului. Nervii care se regăsesc în cavitatea bucală
şi sistemul digestiv vor stimula creierul să producă mai multă
transpiraţie, care prin evaporare, va produce răcorirea corpului. „Apa se
evaporă foarte repede de pe piele, iar atunci corpul se răceşte”, spune
McNaughon, citat de Deutsche Welle.

Deşi oamenii se simt şi mai înfierbântaţi în momentul în care consumă
băuturi sau alimente calde, „în momentul în care încep să transpire, vor
începe să se simtă răcoriţi”, adaugă şi dr. Cristopher Gordon, expert în
„termoreglare umană” la Universitatea din Sydeny. Transpiraţia este un
proces vital pentru organism. În cazul în care acesta nu ar avea loc, în
medii cu temperaturi foarte ridicate, atunci temperatura corpului ar creşte
periculos de mult, provocând atac cerebral şi deces.

Secretul iute al asiaticilor

Acesta este motivul pentru care medicii recomandă ca, în loc să alegeţi un
frappe cu gheaţă sau sucuri răcoritoare, mai bine consumaţi un ceai cald
sau mâncare caldă şi foarte condimentată, care are acelaşi efect de
creştere a temperaturii interne. În plus, alimente iuţi, precum ardeii
chilli, conţin o substanţă numită capsaicină, care acţionează asupra
receptorilor nervoşi din cavitatea bucală şi din tractul digestiv şi
intensifică activitatea glandelor sudoripare.

Astfel se explică de ce poparele din zone cu climă caldă, precum Asia sau
America de Sud, obişnuiesc să mănânce feluri de mâncare iuţi, condimentate,
în locul aşa-ziselor alimente răcoritoare precum îngheţata, pepene sau alte
fructe zemoase. Alimentele reci, în schimb, provoacă o senzaţie temporară
de răcorire, întrucât „cantitatea de lichid consumată este foarte mică
raportat la greutatea corporală”. În plus, există o limită de lichide pe
care să o puteţi consuma zilnic, astfel încât funcţia rinichilor să nu fie
afectată.

Alimentele foarte reci consumate în perioadele caniculare pot avea efect
dăunător, întrucât determină contracţia vaselor de sânge. Nu doar că vă
veţi încălzi şi mai mult, ci chiar puteţi suferi un infarct sau un atac
cerebral.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel