Sari la conținut

Terapia cu celule stem poate încetini evoluția Alzhemerului și a Parkinsonului

Terapia cu celule stem poate aduce beneficii în neurologie, prin încetinirea evoluţiei bolilor degenerative Alzheimer şi Parkinson, cercetările americane în domeniu fiind destul de avansate şi promiţătoare, a declarat preşedintele Societăţii Române de Neurologie, prof. dr. Dafin Mureşanu.

„Cercetătorii americani au un studiu avansat în privinţa utilizării celulelor stem, care a fost prezentat la Congresul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei, desfăşurat la Praga. Terapia cu celule stem poate aduce beneficii, dar nu prin înlocuirea completă a unor neuroni. Ceea ce ar putea să facă este ca degenerarea să fie mai lentă, adică rolul lor să fie acela de a întârzia o boală degenerativă progresivă. Bolile degenerative omoară, zi de zi, zeci, sute de neuroni”, a explicat profesorul Mureşanu.

Potrivit medicului Bogdan Popescu, şef al clinicii de neurologie de la Spitalul Colentina din Bucureşti, până acum nu a existat o metodă de a întârzia evoluţia unei boli degenerative de tipul Alzheimer sau Parkinson.

„Acum, cu ajutorul celulelor stem injectate în măduva spinării, s-ar putea încetinii evoluţia bolilor, dar mai este mult de făcut până să putem vorbi despre vindecarea bolilor degenerative”, spune dr. Bogdan Popescu.

Bolile degenerative sunt cauzate de un cumul de factori, cercetătorii fiind interesaţi să continue cercetarea creierului.

„Ştim că dacă o leziune apare la nivelul creierului, acesta reacţionează în mod predicitibil şi constant. Mai întâi, încearcă să reducă leziunea, iar asta înseamnă neuroprotecţie, în primele 24 de ore. Apoi, uzând aceleaşi resurse, trece la regenerare. Aceste reacţii ale creierului, bine înţelese, ne fac să intervenim mai bine în suferinţele neurologice”, a mai spus prof. dr. Dafin Mureşanu.

Sursa: Mediafax

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel