Sari la conținut

Test de demență: O metodă simplă poate ajuta la depistarea timpurie a afecțiunii

Dementa si plantele
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
ierburi bune pentru dementa

Demența, termenul general folosit pentru a descrie pierderea memoriei, a limbajului, a capacității de rezolvare a problemelor și a altor capacități cognitive, este o afecțiune dureroasă care poate avea un efect devastator asupra familiilor.

În prezent, nu există un tratament pentru demență, dar este esențial să se identifice primele semne și simptome pentru a obține un diagnostic corect și pentru a primi sprijin. Unii experți consideră că „metoda desenării ceasului” este o modalitate excelentă și „rapidă de depistare a demenței timpurii”.

Există mai multe modalități de a testa demența, dar o metodă populară și utilizată pe scară largă este aceea de a cere unei persoane să deseneze un ceas și să așeze acele la un anumit moment.

În primul rând, luați o foaie de hârtie albă, în mod ideal de format A4, care să permită persoanei să deseneze liber, apoi cereți-i să deseneze un ceas.

Citeste si:

După ce a desenat cadranul ceasului, rugați-l să introducă toate numerele și cereți-i să deseneze acele ceasului la o anumită oră – de exemplu, la ora 15.15.

Test de demență

Conform UK Dementia Directory, testul ar trebui să fie evaluat prin puncte, iar persoana primește un punct pentru următoarele:

  • Cât de bine a desenat persoana cercul ceasului
  • dacă persoana a inclus toate numerele de la unu la 12
  • Sunt toate numerele desenate în ordinea corectă pe cadranul ceasului și în locul corect?
  • A desenat două ace pe ceas?
  • Indică acele de pe ceas ora corectă pe care i-ați cerut să o deseneze?

Potrivit NHS, dacă este efectuată corect, „exclude practic demența, deoarece este folosită o gamă largă de abilități cognitive”.

UK Dementia Directory îi îndeamnă pe oameni să își încurajeze rudele sau prietenii să facă acest test simplu, la domiciliu, dacă bănuiți că ar putea suferi de pierderi de memorie, mai ales dacă va fi greu să îi convingeți să meargă la un medic de familie.

În cazul în care se străduiesc să deseneze ceasul și acele la o anumită oră, acest lucru poate ajuta la încurajarea lor de a vizita medicul pentru investigații suplimentare.

În cazul în care aveți îngrijorări cu privire la rezultatele testului, de exemplu, dacă nu au obținut toate punctele, ar trebui să cereți sfaturi suplimentare de la un medic de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.