Sari la conținut

Test obligatoriu pentru orice femeie care a trecut de 50 de ani. Medic: Prevenția e dificilă în cancere

Majoritatea românilor descoperă că au cancer întâmplător!
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Țara noastră a devenit prima din Uniunea Europeană care a adoptat un Plan Național de Combatere și Control al Cancerului, aliniat cu inițiativele europene.

Test obligatoriu pentru orice femeie de peste 50 de ani. Testul screening, una dintre cele mai sigure metode preventive, reprezintă metoda prin care o persoană este investigată, pentru a depista prezenta cancerului de sân înainte să aibă simptome de cancer. 

Testul screening nu are ca scop fixarea unui diagnostic ci mai degrabă identificarea persoanelor ale căror teste sunt pozitive și cărora le vor fi recomandate examinări medicale complete în vederea stabilirii unui diagnostic sigur.

Medic: Prevenția e dificilă în cancere

Domnul doctor Dragoș Median, medic primar oncologie medicală, a atras atenția asupra faptului că, atunci când vorbim de cancere, prevenția este un subiect destul de veziv.

„Prevenția este dificilă în cancere. O excepție notabilă este cancerul de col uterin, care este de cele mai multe ori cauzat de o infecție virală și care poate fi prevenit prin vaccinare. Pentru celelalte tipuri de cancere (inclusiv cel mamar), prevenția înseamnă evitarea factorilor de risc (consum redus de alcool, evitarea fumatului, practicarea unui sport pentru a evita apariția obezității, etc.).

Unii factori de risc nu pot fi evitați (cum ar fi istoricul familial sau existența unei mutații genice patogene)”, a declarat dr. Median, pentru spectacola.ro.

Test obligatoriu pentru orice femeie care a trecut de 50 de ani

De asemenea, domnul doctor Dragoș Median, medic primar oncologie medicală, a vorbit despre importanța efectuării acestui test, în special de către femeile care au împlinit vârsta de 50 de ani.

„Ceea ce se poate face însă, este screening – adică depistarea precoce a unui cancer mamar, înainte de a există semne clinice care să îl facă simțit. Screening (în cazul celui pentru cancer mamar) înseamnă evaluarea mamografica a oricărei femei care a împlinit 50 de ani anual sau la cel mult doi ani, chiar dacă nu există vreun semn sau simptom de boală.

Unele ghiduri recomandă începerea acestei evaluări chiar mai devreme (40-45 ani). Nu există o vârstă clară la care screeningul se oprește; cu cât speranță de viață a unei femei este mai lungă, cu atât durata screeningului este mai mare.

Pentru a se putea face acest lucru este nevoie de 2 condiții:

  • existența unui program național (care să includă toate femeile cu vârstă ≥ 50 de ani)
  • cele cărora li se adresează programul să se prezinte la examinare.

Din păcate, niciuna dintre condiții nu este îndeplinită în România; dar chiar și atunci când programele locale/regionale funcționează, există o reticență crescută în rândul beneficiarelor. De aici și rezultatele pe care le vedem.

O situație particulară este cea a femeilor purtătoare ale unor mutații patogene cu risc crescut sau cu un istoric familial semnificativ, care nu au făcut chirurgie profilactică. În cazul acestora, screeningul trebuie început la vârste mai tinere, de principiu la o vârstă cu 10 ani mai mică decât vârstă la care a fost diagnosticată cu cancer mamar/ovarian cea mai tânără rudă”, a mai spus medicul Dragoș Median.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: