miercuri, septembrie 28, 2022

Așa-numitul test al ceasului este utilizat în prezent pe scară largă pentru a evalua abilitățile cognitive ale unui pacient și pentru a detecta o posibilă afectare cognitivă.

Este un test foarte simplu care este folosit pentru diagnosticarea bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență, deoarece oferă informații foarte valoroase despre percepția vizuală, coordonarea vizual-motorie, capacitatea vizual-constructivă și planificarea și execuția motrică. Asta înseamnă a putea evalua activitatea diferitelor funcții cognitive, precum limbajul, memoria de scurtă durată, funcțiile vizuale și spațiae etc.

Te-ar mai interesa: Cum arată soția lui Mihai Șora. E cu aproape 60 de...

Test pentru diagnosticarea bolii Alzheimer

Radu Leca, psiholog, a explicat pentru DCMedical în ce constă testul ceasului și care sunt observațiile pe care medicii le fac în urma acestei evaluări cognitive a pacienților.

”Când avem de-a face cu o îngrămădire a cifrelor într-o zonă, atunci subiectul are probleme mari în direcția de concentrare, iar prezența bolii de tip Alzheimer este vizibilă. Există persoane care nu recunosc cifrele ca poziție, de exemplu 11 îl înlocuiește pe 1 și 1 înlocuiește cifra 6. Atunci subiectul încă poate fi ajutat.

Există acest test al ceasului și ne arată tot felul de valori schimbate din punct de vedere psiho-emoțional în interiorul unui om bolnav, afectat care are probleme vizibile de memorie.

Te-ar mai interesa: Unde doare colonul și de ce apare durerea. Atenție...

De exemplu, știm că în Țările Nordice, în interiorul a tot ceea ce înseamnă politică de îngrijirea vârstnicilor este obligatoriu acest test la fiecare 3, 6 sau 12 luni. Este vorba de persoanele trecute de 65 de ani, chiar dacă nu sunt confirmate cu Alzheimer”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, Radu Leca, psiholog.


Ce ai nevoie pentru testul ceasului

”Ai nevoie de o foaie de hârtie A4 și un creion. Trebuie să îi spunem în felul următor vârstnicului:

Te-ar mai interesa: O tânără de 22 ani s-a sinucis din cauza bolii Lym...

Aici pe masă aveți o foaie de hârtie și un creion. Trebuie să îi arăți cu degetul atât creionul cât și hârtia. Vă rog să desenați cadranului unui ceas și să plasați corect orele. Apoi vezi ce face.

De exemplu, există mai multe posibilități: cadranul poate să fie rotund, dar mulți bătrâni îl percep ca fiind oval sau pătrat. Limbile ceasului pot apărea în locul orei. Adică știm sigur că unii vârstnici, în continuare au la mână ceas cu limbă, nu ceas cu cifre.

Te-ar mai interesa: A apărut toată filmarea cu bătaia dintre Anamaria ...

12 cifre trebuie să arate orele, dar pot fi linii despărțitoare, pot fi scrise și cifrele

Pasul 2 e foarte interesant

La pasul 2 avem următoarele seturi de instrucțiuni:

Cu multă răbdare trebuie să îi spunem să plaseze limbile ceasului în așa fel încât să arate 12:15. În acest tip de etapă se poate folosi chiar și un ceas uriaș de perete, pe care persoana testată poate mișca în sus și în jos limbile ceasului.

Te-ar mai interesa: De ce nu e bine să la culcare cu stomacul gol. Iat...

Se acordă un punct pentru pasul 1 și un punct pentru pasul 2.

Forma modificată a testului

Pasul 1 – se repetă și se spune să deseneze orele și limbile ceasului. Subiectul este vizualizat de psiholog. Poate desena cadranul? Da sau nu

Poate desena limbile ceasului? Da sau nu

Poate desena orele? Da sau nu

După care, capacitatea de înțelegere. Îi mai explici o dată, de două ori, de trei ori.

Memoria. Îi spui 12:15, el pune la 12:10, 12:05

Vom observa tipul de iritare pe care pacientul îl are. S-a iritat, s-a enervat? A avut emoții negative? A trântit, a rupt foaia, a rupt pixul? A fost motivat să scrie? Limbajul și alte aspect psihologice au fost create? A înjurat, a blestemat, a etichetat?

În funcție de asta urmează pasul 2 care este super relevant pentru diagnostic. Îi spui: Te rog să plasezi ceasul la 12:15 și vezi dacă poate. Unii nu pot să facă asta. Dacă nu pot, înseamnă că au o problemă să trebuie să se adreseze unui specialist care să îl ajute, să îl îndrepte către un psihiatru, să îi confere posibilitatea să evolueze”, a mai explicat Radu Leca.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private