Sari la conținut

Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu inima! Dacă nu poți face acest test într-un minut, inima ta nu este într-o formă bună

Testul scarilor
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Urcatul scarilor si sanatatea inimii

Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu inima! Dacă nu poți face acest test într-un minut, inima ta nu este într-o formă bună.

Dacă te-ai întrebat vreodată despre starea sănătății inimii tale, să știi că poți găsi răspunsul. Un stil de viață sănătos și participarea la controale regulate anuale îți pot spune totul.

Când vine vorba de inimile noastre, suntem lăsați să sperăm la ce este mai bun, dacă nu ni se oferă un motiv pentru a căuta teste suplimentare. Deși acest lucru poate fi bine pentru majoritatea, alții pot experimenta anxietate în a nu ști dacă inima lor funcționează bine.

Din acest motiv, a fost creat un studiu pentru a găsi o modalitate de a evalua funcționarea inimii noastre fără a fi supus unor teste costisitoare. Se numește testul scării.

Testul simplu care îți arată dacă ai probleme cu inima! Ce este un test de scară?

Testul scării a fost creat de un grup de cercetători din Spania pentru a evalua sănătatea inimii. Convingerea este că timpul necesar pentru a urca patru etaje ar putea să vă spună dacă ar trebui să realizați mai multe teste asupra inimii.

Cercetătorii au efectuat un studiu pe 165 de participanți și au ajuns la concluzia că cei care au reușit să urce patru etajei în mai puțin de 1 minut au arătat semne bune de sănătate a inimii.

Cei cărora le-a trebuit mai mult de 1,5 minute au fost încurajați să solicite o evaluare ulterioară.

Deși această cercetare nu a fost revizuită sau publicată, creează multe discuții. Este nevoie de teste simple, dar eficiente pe care le putem face pentru a determina riscurile pentru sănătate.

Aproximativ 58% dintre pacienții care au urcat scările în mai mult de un minut și jumătate au avut o funcție cardiacă anormală

Pacienții au mers sau alergat pe o bandă de alergat, crescând intensitatea până la epuizare. Capacitatea de exercițiu a fost măsurată ca echivalenți metabolici (MET). După ce s-au odihnit timp de 15-20 de minute, pacienții au fost rugați să urce patru etaje (60 de trepte), într-un ritm rapid, fără oprire, dar și fără să alerge, iar timpul a fost înregistrat.

Oamenii de știință au analizat relația dintre MET realizați în timpul exercițiilor și timpul necesar pentru a urca patru etaje. Pacienții care au urcat scările în mai puțin de 40-45 de secunde au obținut mai mult de 9-10 MET. Studiile anterioare au arătat că 10 MET în timul unui test de efort sunt legate de o rată scăzută a mortalității (1% sau mai puțin pe an sau 10% în zece ani). Pe de altă parte, pacienții care au avut nevoie de cel puțin un minut și jumătate pentru a urca scările au obținut mai puțin de 8 MET, ceea ce se traduce printr-o rată a mortalității de 2-4% pe an sau 30% în 10 ani.

În timpul testului pe banda de alergare, cercetătorii au analizat, de asemenea, imagini ale inimii, evaluând funcția ei în timpul exercițiului – dacă inima funcționează normal, aceasta indică o probabilitate scăzută de existență a unei boli coronariene. Ulterior, au comparat aceste descoperiri cu rezultatele testului scărilor. Aproximativ 58% dintre pacienții care au urcat scările în mai mult de un minut și jumătate au avut o funcție cardiacă anormală. În schimb, doar 32% dintre cei care au urcat scările în mai puțin de un minut au prezentat o funcție cardiacă anormală.

Dr. Poteiro susține că relația dintre timpul obținut în timpul testului scărilor și capacitatea de exercițiu (MET) ar fi similară în cazul populației generale. Dar ratele corespunzătoare de mortalitate și funcția cardiacă obținută prin imagistică ar fi mai bune decât pentru pacienții cu simptome ale bolilor coronariene.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel