Sari la conținut

Test SIMPLU pentru inimă! Cum afli rapid daca ai probleme 

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Experții medicali au venit cu un nou test pentru a afla dacă ai probleme cu inima. Potrivit lor acest tip de test este mult mai bun deoarece durează 60 de secunde.

De multe ori, atunci când se măsoară sănătatea inimii, suntem încurajați să apelăm la un profesionist medical și să efectuăm teste costisitoare.

Cu toate acestea, un nou studiu evidențiat de Societatea Europeană de Cardiologie a descoperit o modalitate simplă și ieftină de a evalua sănătatea inimii.

Dr. Jesus Peteiro de la Spitalul Universitar A Coruna, Spania, afirmă că, dacă vă ia mai mult de un minut și jumătate să urcați patru etaje, atunci sănătatea inimii dumneavoastră ar putea fi îmbunătățită.

Studiul a evaluat 165 de pacienți care erau suspectați de boli coronariene.

Toți acești pacienți prezentau simptome de dureri în piept sau dificultăți de respirație atunci când făceau exerciții fizice.

Toți participanții au mers pe jos sau au alergat pe o bandă de alergare, în timp ce creșteau intermitent intensitatea. Atunci când pacienții erau epuizați, capacitatea lor de efort a fost măsurată în MET.

Apoi, toți participanții s-au odihnit timp de 15-20 de minute până la recuperarea completă, iar apoi au fost rugați să efectueze un test de urcare a scărilor.

Acest test le-a cerut subiecților să urce patru etaje.

Toți participanții au urcat 60 de scări, același număr de scări ca și cele 4 etaje.

Niciunul dintre pacienți nu a putut să alerge sau să se oprească în timpul testului, iar timpii lor au fost înregistrați.

După ce au urcat scările, cercetătorii au analizat rezultatele testului și relația dintre MET și timpul necesar pentru a urca scările.

Pacienții care au urcat scările în mai puțin de 45 de secunde au obținut mai mult de 9-10 MET

Alte studii au arătat că 10 MET este legat de o rată scăzută a mortalității.

Pe de altă parte, participanții care au avut nevoie de 1,5 minute sau mai mult pentru a efectua numărul necesar de pași au depus un efort mai mic de 8 MET’s.

Un număr de 8 MET în timpul unui test de efort este legat de o rată mai mare a mortalității.

Acest studiu a analizat, de asemenea, imagini ale funcției cardiace în timpul testului pe bandă rulantă. S-a arătat că 58% dintre cei care au finalizat testul pe scări în mai mult de 1,5 minute aveau, de asemenea, o funcție cardiacă anormală.

În schimb, doar 32% dintre cei care au terminat în mai puțin de 45 de secunde aveau o funcție cardiacă anormală după urcarea scărilor.

În general, Dr. Jesus Peteiro a constatat că corelația semnificativă dintre timpul testului de urcare a scărilor și capacitatea de efort ar putea fi transpusă la populația generală.

În termeni mai buni, oricine poate folosi acest test pentru a-și determina sănătatea actuală a inimii.

Sănătate cardiacă bună
O femeie tânără cu inima sănătoasă
De multe ori, când ne gândim la „o bună sănătate a inimii”, ne vin în minte o alimentație sănătoasă și o activitate fizică regulată.

În timp ce acestea sunt minunate, haideți să facem o schimbare în stilul de viață pentru a promova un risc mai mic de boli de inimă.

Există mulți factori care contribuie la sănătatea inimii.

De exemplu, o tensiune arterială mai mare, un nivel ridicat de colesterol (grăsimi din sânge) sau un ritm cardiac anormal pot crește riscul de boli de inimă.

Asociația Americană a Inimii (AHA) afirmă că o dietă și un stil de viață sănătos sunt cele mai bune arme împotriva bolilor cardiovasculare.

Iată câteva modalități esențiale de reducere a riscului de boli de inimă:

  • Activitate fizică regulată – Sănătatea inimii
  • Activitatea fizică regulată va ajuta la creșterea numărului de calorii pe care le ardeți în fiecare zi.
  • În fiecare săptămână, faceți cel puțin 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată sau 75 de minute de exerciții fizice viguroase.
  • Activitatea fizică poate ajuta la menținerea greutății, la prevenirea obezității și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
  • Dacă nu vă puteți programa un antrenament de 30 de minute în timpul zilei, încercați să adăugați scurte reprize de exerciții fizice pe parcursul zilei.
  • Urcarea scărilor sau mersul pe jos în timpul convorbirilor telefonice sunt ambele modalități ușoare de a crește numărul de calorii arse!

Dieta sănătoasă în general – Sănătatea inimii

O dietă sănătoasă pentru inimă poate reduce riscul de boli de inimă și susține sănătatea generală pe termen lung.

Limitarea nivelului de colesterol și obținerea unei surse bune de antioxidanți și alimente bogate în nutrienți este esențială pentru susținerea unei diete sănătoase pentru inimă.

Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) sugerează că un model de alimentație sănătoasă generală pune accentul pe:

  • Mâncați multe fructe și legume fără sosuri bogate în calorii
  • Alegeți cereale integrale, cum ar fi orzul, semințele de in, ovăzul, quinoa sau prăjiturile de orez
  • Alegeți alimente cu un conținut ridicat de fibre alimentare (frunze verzi)
  • Consumați o varietate de nuci și leguminoase ( fasole integrală, nuci)
  • Alegeți o varietate de pește gras cu un conținut ridicat de omega-3 (hering, macrou, ton sau sardine)
  • Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
  • Grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și avocado (acestea oferă o sursă bună de colesterol)
  • Limitați consumul de alcool și beți cu moderație
  • Evitați să gătiți cu prea multă sare pentru a limita inflamația. Luați în considerare utilizarea unui înlocuitor de sare!
  • Atunci când mâncați în  oraș, acordați o atenție sporită dimensiunilor porțiilor, potrivit fitwirr.com.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel