Sari la conținut

AFLĂ DACĂ AI CANCER DE PIELE. Consultații gratuite la 100 de medici dermatologi din 18 județe

Ȋn perioada 7 mai- 30 iunie, peste 100 de medici dermatologi din 18 oraşe, organizează  Zilele Protecţiei Solare, eveniment naţional de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare. Persoanele interesate vor putea beneficia de consultaţii gratuite ale aluniţelor şi sfaturi specializate pentru prevenţia cancerului de piele.

Melanomul – un cancer în creştere în Europa, cauzat de expunerea neprotejată la soare

“Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne. Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice ţesut ce conţine celule pigmentare. La femei s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la bărbaţi la nivelul trunchiului. Melanomul reprezintă aproximativ 5% din totalul tumorilor maligne cutanate şi 1% din totalul tumorilor înregistrate. Transformarea malignă se poate realiza spontan sau sub acţiunea unor traumatisme, a radiaţiilor solare, sau a unor factori genetici.
Melanomul malign are o incidenţă în continuă creştere în ultimele decenii, de aceea recomandăm periodic un consult de specialitate al alunitelor suspecte la medicul dermatolog, şi susţinem Campania naţională Zilele Protecţiei Solare.” afirmă dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie, Centrul Medical Bioderm.

Citeste si:

Date îngrijoratoare privind expunerea la soare:

  • 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt în Europa Centrală şi de Est
  • Melanomul poate fi prevenit prin folosirea regulată a protecţiei solare
  • 30% dintre români nu folosesc niciodată protecţie solara
  • 10% dintre români folosesc protecţie solară pe toată durata verii
  • 5% dintre români folosesc protecţie solară zilnic.
  • 60% dintre români, folosesc fotoprotectoare cu factor scăzut de protecţie (10 sau 15), iar numărul celor care folosesc protecţie SPF 50+ este foarte scăzut (15%).
  • 70% dintre adolescenţi nu folosesc protecţie solară.

Protecţia solară ajută la prevenirea melanomului într-un mod eficient

Un studiu clinic important desfăşurat în Australia timp de 15 ani pe un eşantion de peste 1600 de adulţi a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecţie solară reduce riscul apariţiei melanomului. Studiul, realizat de Dr. Adele Green şi publicat în Journal of Oncology, demonstrează reducerea apariţiei melanomului,  la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protecţie solară.

Campania Zilele Protecţiei Solare se desfaşoară în perioada mai –iunie in 17 mari oraşe din toată ţara: Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Sibiu, Braşov, Ploieşti, Baia Mare, Oradea, Suceava, Botoşani, Vatra Dornei, Bârlad, Roman, Paşcani, Fălticeni. Pentru a vizualiza lista medicilor dermatologi care oferă consultații gratuite accesați www.protectiasolara.ro/programeaza-te.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.