Sari la conținut

Teste de laborator | Ceaiul verde și resveratrolul: Efecte pentru Alzheimer

Teste de laborator | Ceaiul verde și resveratrolul: Efecte pentru Alzheimer. Oamenii de știință au obținut rezultate incredibile pentru tratarea acestei boli.

Alzheimer este una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial, fiind a șasea cauză de deces la americani.

Deși se fac tot felul de cercetări, cauza bolii în forma sa cea mai comună, care nu are o bază genetică, nu este bine înțeleasă. Acest lucru face ca tratamentul să fie dificil, dar se fac progrese în acest sens.

Cercetătorii de la Universitatea Tufts lucrează pentru a înțelege ce ar putea încetini progresia bolii. Este o veste bună, așadar!

Oamenii de știință au testat în laborator 21 de compuși diferiți în celulele neuronale afectate de Alzheimer, măsurând efectul acestora asupra creșterii plăcilor lipicioase de beta-amiloid. Aceste plăci se dezvoltă în creierul persoanelor cu Alzheimer.

Ceai verde și vin roșu…?

În urma testelor s-a descoperit că doi compuși obișnuiți (catechinele din ceaiul verde și resveratrolul, care se găsește în vinul roșu și în alte alimente) au redus formarea de plăci în acele celule neuronale.

Iar vestea și mai bună este că s-au înregistrat puține efecte secundare iar unele cazuri, nu au fost semnalate deloc efecte secundare.

Rezultatele publicate în revista Free Radical Biology and Medicine arată clar că ceaiul verde și resveratrolul ar putea fi utilizate în tratarea bolii Alzheimer.

Unii dintre cei 21 de compuși testați au redus progresia bolii acționând ca agenți antivirali, încetinind boala Alzheimer indusă de virusul herpes.

Dar găsirea unui compus „care ar putea diminua plăcile indiferent de componenta virală ar fi ideal, pentru că asta ar arăta că, indiferent de cauza bolii Alzheimer, am putea să observăm totuși un fel de îmbunătățire”, explică Dana Cairns.

Screeningul inițial a fost realizat pe modele mai simple, iar compușii care au avut un efect pozitiv au fost apoi testați în modelul de țesut neural 3D.
Acest model este creat folosind un burete de mătase nereactiv însămânțat cu celule de piele umană care, prin reprogramare genetică, sunt transformate în progenitori de celule stem neuronale.
Potrivit Danei Cairns, aceste celule cresc și populează buretele, „ceea ce permite formarea de rețele 3D de neuroni similar cu ceea ce puteți vedea în creierul uman”, spune Cairns.

Screeningul inițial a constatat că cinci compuși au produs „prevenirea cu adevărat robustă a acestor plăci”, spune ea.

Pe lângă compușii din ceaiul verde și resveratrol, cercetătorii au descoperit că curcumina din turmeric, medicamentul pentru diabetici Metformin și un compus numit citicolină au împiedicat formarea plăcilor și nu au avut efecte antivirale, notează Medical Xpress.

Eficacitate destul de puternică

„Speram să găsim compuși care să fie inofensivi și să arate un anumit nivel de eficacitate”, a spus Dana Cairns.

Compușii din ceai verde și resveratrol au îndeplinit acest standard. „Am avut noroc că unii dintre aceștia au arătat o eficacitate destul de puternică.

În cazul acestor compuși care au trecut de screening, practic nu rămânea nicio placă vizibilă după aproximativ o săptămână”, a mai spus Cairns.

Catechinele din ceaiul verde, molecule din frunzele de ceai care au un efect antioxidant, au fost explorate ca un potențial tratament pentru cancer, iar resveratrolul a fost testat pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire.

Totuși, Cairns a avertizat că observarea efectelor în laborator „nu se traduce întotdeauna în ceea ce am putea vedea la un pacient”.

Unii compuși nu traversează bariera hemato-encefalică, ceea ce ar fi esențial în cazul bolii Alzheimer, iar unii au o biodisponibilitate scăzută, ceea ce înseamnă că nu sunt absorbiți ușor în organism sau în sânge.

Cu toate acestea, descoperirea este semnificativă, deoarece nu există nici un tratament pentru Alzheimer sau o modalitate de a preveni progresia acestei boli, în afară de mai multe medicamente potențiale care sunt încă în teste, mai spune Cairns.

Compuși precum aceștia doi care arată o anumită eficacitate și sunt cunoscuți a fi siguri și ușor accesibili ar putea fi luați ca supliment sau consumați ca parte a dietei cuiva, adaugă omul de știință.

Ce ar trebui să mâncăm

„De exemplu, sursele naturale de resveratrol includ vinul roșu, anumite fructe precum strugurii, afinele și merișoarele, arahidele, fisticul și cacao”, spune Cairns, potrivit Descoperă.

„Deși este încurajator să poți lua măsuri ca acestea pentru a preveni potențialul de neurodegenerare în viitor, este, de asemenea, important să te consulți cu furnizorul tău de asistență medicală înainte de a face orice modificări majore în dieta ta”, a mai explicat Cairns.

Potrivit cercetătoarei, companiile farmaceutice ar trebui să ia în considerare aceste rezultate pentru a realiza medicamente eficiente la îndemâna celor care au nevoie de ele.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel