Sari la conținut

Testele rapide antigen. Ce decizie a luat Raed Arafat? Se aplică de astăzi!

testele
Teste rapide pentru COVID-19

În cursul zilei de astăzi, vor fi distribuite Testele rapide antigen către unitățile medicale. România a achiziționat 3 milioane de teste rapide, iar astăzi, va fi distribuită prima tranșă.

Raed Arafat: „O spun în premieră. De mâine, începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide pe antigen, la nivel național, din cele 3 milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranșă.

Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgență – camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanță, posibiliatea de a testa și a obține un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă și mult mai mare, decât să recoltezi și să aștepți PCR-ul a doua zi, sau, uneori chiar a treia zi. În faza de test rapid antigen vei avea rezultatul în 15 minute.

Până acum, testul rapid pe antigen trebuia să fie confirmat de un test PCR. Din ce știm, sunt discuții la nivelul Comisiei Europene de a recunoaște testul antigen rapid ca egal cu testul PCR, și să nu mai fie nevoie de confirmare.

Testele rapide antigen vor ajuta la creșterea procesului de testare

Cele 3 milioane de teste încep să intre, primele 300.000 până sâmbătă vor fi distribuite. Deci vom avea o creștere a testării.

Testul se va face la simptomatici, nu la asimptomatici. Serviciile de ambulanță o să le obțină în altă etapă. Mâine distribuim la unitățile de primiri urgențe, săptămâna viitoare începem să dăm și serviciilor de ambulanță. Și atunci când te duci la un simptomatic, poți să faci testul.

Să înțeleagă lumea. Nu vom face teste la cerere, să cheme ambulanța să testeze. Exclus. Dacă ne chemi și vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgență în dificultate.

Dacă te cheamă acasă cineva care are simptome, nu se simte bine, îl testezi, asta se poate.”

Achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 a fost realizată prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC). Solicitarea din caietul de sarcini a fost ca furnizorii să asigure un timp de livrare redus și un preț cât mai mic. ONAC a selectat astfel doua compaii castigătoare, HDL Union SRL care poate livra 400.000 de teste in maxim 7 zile de la semnarea contractului și MCM Eva SRL care pote livra 300.000 de teste în 5 zile de la livrare, restul cantității urmand a fi livrată țn maxim 10 zile.

În urma anunțării câștigătorilor selecție de ofertă care a avut drept scop achiziționare a 3 milioane de teste rapide a existat intenția unor jucători din această piață să declanșeze un scandal media care să blocheze achiziția, așa cu am scris aici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel