duminică, decembrie 4, 2022

Ce este cancerul de prostată? Cancerul începe atunci când celulele din organism încep să crească fără control. Celulele din aproape orice parte a corpului pot deveni celule canceroase și apoi se pot răspândi în alte zone ale corpului. Cancerul de prostată începe atunci când celulele din glanda prostatică încep să crească fără control. Prostata este o glandă care se găsește numai la bărbați.

Te-ar mai interesa: Secret de la dr. Bilic. Cum ne păstrăm organismul ...

Prostata se află sub vezica urinară (organul gol în care este stocată urina) și în fața rectului (ultima parte a intestinelor). Chiar în spatele prostatei se află glande numite vezicule seminale care produc cea mai mare parte a lichidului pentru sperma. Uretra, care este tubul care transportă urina și materialul seminal din corp prin penis, trece prin centrul prostatei.

„Este important ca bărbaţii să meargă şi să-şi facă un control anual, după vârsta de 50 de ani. Dacă există un istoric de cancer în familie, atunci începând cu vârsta de 40 de ani.

Dacă descoperim din timp această boală şi o descoperim într-un stadiu localizat, o putem trata eficient şi ne putem gândi la un tratament curativ, care să ducă la vindecarea pacientului”, a spus medicul Daniela Roca

Te-ar mai interesa: Își pun propriile interese pe primul loc: Cele tre...

Simptomele care ar trebui să îi ducă pe bărbaţi la medic

„Simptomele sunt, în primul rând, jetul urinar întrerupt, scăderea presiunii jetului urinar, nicturia sau, uneori, poate apărea şi sânge în urină.

În primul rând, pacientul trebuie să ştie că este necesară o analiză de sânge. Este vorba de PSA, antigenul specific prostatic, dar şi de un consult urologic. Acesta constă în examen fizic şi tuşeu rectal. De obicei, pacienţii români se ruşinează şi nu acceptă uşor acest consult.

Te-ar mai interesa: Ce boală ai dacă ai cearcăne în jurul ochilor. Mer...

Testul PSA este un test de sânge, care se face foarte simplu, ca orice analiză de sânge. Ne arată că poate exista o leziune malignă, dar acest PSA creşte şi în afecţiuni benigne, precum prostatita sau în infecţii urinare.

Dacă descoperim un PSA crescut, nu înseamnă că pacientul are cancer de prostată. Este important să urmărim acest PSA în dinamică. Trebuie să avem cu ce să comparăm. O singură valoare crescută, nu înseamnă că pacientul are cancer de prostată.

Te-ar mai interesa: Horoscopul banilor pentru decembrie. Mihai Voropch...

Prevenţia cancerului de prostată

Metoda cea ma eficientă este clar PSA-ul împreună cu consultul urologic. Este foarte important dacă descoperim această boală într-un stadiu precoce, pentru că şi tratamentul este unul care duce la vindecare.

Din fericire, sunt foarte mulţi pacienţi care se vindecă. Metodele de tratament sunt mai multe. O altă metodă de vindecare este radioterapia externă sau internă, iar a treia metodă este tratamentul oncologic. Acesta poate fi hormonoterapie, chimioterapie sau terapie biologică.

Te-ar mai interesa: Acestea sunt fructele care te vor ajuta să „...

Bărbaţii ar trebui să meargă regulat la control. Statisticile spun că, în general, bărbaţii apelează la medic de trei ori mai rar decât femeile. Uneori nu sunt preocupaţi de sănătatea lor”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private